Aljašku zasiahlo hrozivé zemetrasenie, ľudia utekali do ulíc

TA3 TASR
30.11.2018 21:35

Americké úrady odvolali varovanie pred prívalovými vlnami cunami, vydané krátko po silnom zemetrasení s magnitúdou 7,0, ktoré zasiahlo južné oblasti Aljašky.

Michael Burgy z centra pre cunami uviedol, že úrady sa rozhodli zrušiť výstrahu po tom, ako sa nebezpečné vlny na pobreží Aljašky neobjavili. Varovanie vydali pre južné pobrežné oblasti ako Cookov záliv a polostrov Kenai.

Zemetrasenie zaznamenali o 08.29 h miestneho času (18.29 h SEČ) približne 13 kilometrov severne od aljašského najväčšieho mesta Anchorage, uviedla americká geologickú službu USGS, ktorá pôvodne oznámila magnitúdu 6,7, potom ju však opravila na 7,0. Obete na životoch zatiaľ hlásené nie sú.

Po zemetrasení sa obyvatelia mesta vracali späť do budov. Krátko na to ale došlo k ďalšiemu otrasu a ľudia utekali opäť do ulíc. Podľa USGS po ňom nasledovalo ďalších najmenej osem dotrasov. Najsilnejšie z nich so silou 5,7 zaznamenali v Anchorage. Otrasy spôsobili aj materiálne škody na budovách. Biely dom prostredníctvom Twitteru oznámil, že americký prezident Donald Trump, ktorý sa nachádza v Argentíne na samite skupiny G20, bol o katastrofe už informovaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok