Vláda schválila už štvrtého kandidáta na post sudcu v Luxemburgu

TA3 TASR
5.12.2018 11:55

Kandidátom na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ je Michal Kučera. Vláda na svojom rokovaní v stredu schválila jeho nomináciu. Kučera je v poradí už štvrtým kandidátom Slovenska na tento post v Luxemburgu. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016.

Vláda schválila už štvrtého kandidáta na post sudcu v Luxemburgu
TASR/Martin Baumann (ilu foto)

V tajnej voľbe ho koncom novembra zvolila Súdna rada, Kučeru podporilo desať z celkovo 15 prítomných členov. Po schválení vládou sa Kučera stal oficiálne štvrtým kandidátom Slovenska na jeden z najvýznamnejších súdnych postov v Európskej únii.

Predošlí kandidáti – Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana neuspeli v Bruseli, kde ich kandidatúru neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ. V júni vláda rozhodla o stiahnutí návrhu Ivana Rumana na post sudcu Všeobecného súdu EÚ. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016.

Podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála Kučera ovláda formálne aj obsahovo všetky kompetencie, ktoré Všeobecný súd EÚ má. "Dúfam, že uspeje," poznamenal Gál. Zároveň doplnil, že je zlé, že sa nám ani na tretíkrát nepodarilo uspieť. "Je to o tom, že kandidáti musia byť pripravení a odpovedať na všetky otázky, ktoré komisia má, do poslednej vety," poznamenal šéf spravodlivosti. Slovensko má kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ predložiť Generálnemu tajomníkovi Rady EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok