Voľby boli zmanipulované, tvrdí opozícia. Gruzínci protestovali

TA3 TASR
3.12.2018 00:00

Približne 25 000 ľudí protestovalo v gruzínskej metropole Tbilisi proti výsledkom prezidentských volieb, ktoré podľa opozície sprevádzalo kupovanie hlasov, zastrašovanie voličov a ďalšie neregulárnosti.

Vystúpil aj bývalý prezident

Na proteste pred parlamentom v centre Tbilisi vystúpil prostredníctvom videoprenosu aj bývalý prozápadný prezident Michail Saakašvili, ktorý žije v dobrovoľnom exile v holandskom Amsterdame. "Miša, Miša," skandovali exprezidentovi stúpenci, keď sa na veľkoplošnej obrazovke objavila jeho tvár. Saakašvili zdôraznil, že gruzínska opozícia mieni presadzovať svoje požiadavky nenásilne ale vytrvalo.

Demonštranti mávajúci vlajkami Gruzínska a EÚ požadovali anulovanie "ukradnutých" prezidentských volieb, vypísanie predčasných volieb do gruzínskeho parlamentu, reformu volebného systému a iniciovanie rozhovorov vlády s opozíciou. V stredajšom druhom kole prezidentských volieb zvíťazila kandidátka podporovaná vládnou stranou Salome Zurabišviliová, ktorá by sa tak mala stať prvou ženou na čele Gruzínska.

Víťazstvo Zurabišviliovej neuznali

Porazený uchádzač, kandidát Saakašviliho strany Grigol Vašadze, odmietol jej víťazstvo uznať a vyzval na organizovanie pokojných protestov. "Gruzínsko je teraz bez prezidenta," povedal Vašadze na demonštrácii, ktorej účastníci reagovali na jeho slová nadšeným aplauzom.

Grigol Vašadze sa pred voľbami zaviazal omilostiť Saakašviliho, ktorého v Gruzínsku v neprítomnosti odsúdili na tri roky väzenia za prekročenie prezidentských právomocí. S tým však nesúhlasia mnohí Gruzínci, ktorí bývalému prezidentovi pripisujú zodpovednosť za vypuknutie päťdňovej vojny s Ruskom v roku 2008. Podľa pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe boli gruzínske voľby konkurenčným súbojom prezidentských kandidátov. V hodnotení hlasovania však zaznelo aj znepokojenie zo zneužívania administratívnych zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok