Gruzínci zvolili bývalú ministerku, je prvou ženou v čele republiky

TA3 SITA
28.11.2018 22:14

V druhom kole gruzínskych prezidentských volieb si zvolili za hlavu štátu Salome Zurabišviliovú. 66-ročnej političke, podporovanej vládnou stranou Gruzínsky sen, dalo svoj hlas takmer 60 percent voličov. Stane sa vôbec prvou ženou v čele tejto republiky.

Gruzínci zvolili bývalú ministerku, je prvou ženou v čele republiky
SITA/AP

Chce stabilitu v krajine

Podľa konečných výsledkov druhého kola prezidentských volieb v Gruzínsku získala ich víťazka Salome Zurabišviliová 59,52 percenta hlasov. Jej súpera Grigola Vašadzeho podporilo 40,48 percenta voličov. Oznámila to ústredná volebná komisia po sčítaní všetkých hlasov, informovala agentúra AFP.

Zurabišviliová sa už poďakovala svojim stúpencom za podporu v druhom kole volieb. "Ďakujem vám za dôveru. Budem prezidentkou všetkých gruzínskych občanov - tých, ktorí ma podporovali, aj tých, ktorí za mňa nehlasovali," povedala novinárom v Tbilisi. Zároveň konštatovala, že jej najdôležitejším cieľom je "jednota spoločnosti a zabezpečenie stability v krajine".

Zurabišviliová kandidovala ako nezávislá s podporou vládnej strany Gruzínsky sen - demokratické Gruzínsko. Vašadzeho nominovala bývalá vládnuca strana Zjednotené národné hnutie.

Prezidenta volili po siedmy raz

Strana Gruzínsky sen dominuje v gruzínskej politike posledných päť rokov a snaží sa rozvíjať vzťahy s Ruskom aj Európskou úniou. Opozičná koalícia na čele s hnutím ENM presadzuje integráciu s Európskou úniou a NATO. Minulý víkend protestovali v Tbilisi desaťtisíce ľudí proti Vašadzemu, keďže sa zaviazal omilostiť bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorého mnohí Gruzínci považujú za zodpovedného za vojnu s Ruskom.

Podľa organizátorov sa na proteste zúčastnilo viac ako 90.000 ľudí. Gruzínske úrady už skôr v tomto roku odsúdili Saakašviliho v neprítomnosti na šesť rokov väzenia za zneužitie právomocí. V súčasnosti žije v Holandsku. Tohtoročné voľby hlavy štátu boli poslednou priamou voľbou prezidenta v tejto kaukazskej republike. Vlani totiž došlo k zmene ústavy a budúcich gruzínskych prezidentov už bude vyberať 300-členný zbor pozostávajúci z poslancov parlamentu a regionálnych politických predstaviteľov. Gruzínsko si od roku 1991 volilo prezidenta už po siedmy raz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok