O kríze na Ukrajine treba rokovať, Merkelová sa stretla s Putinom

TA3 TASR
1.12.2018 17:18

Nemecká kancelárka Angela Merkelová tlmočila ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi svoje znepokojenie zo súčasnej eskalácie napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Urobila tak počas schôdzky, ktorá sa uskutočnila na okraji samitu skupiny G20 v argentínskom Buenos Aires.

O kríze na Ukrajine treba rokovať, Merkelová sa stretla s Putinom
SITA/AP

Podľa hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta sa kancelárka na pracovných raňajkách s ruským prezidentom vyslovila za slobodu námornej plavby v oblasti Kerčského prielivu, informovala agentúra DPA. S Putinom sa zhodla na tom, že sa o tejto otázke bude ďalej rokovať v takzvanom normandskom formáte (Ukrajina, Rusko, Francúzsko, Nemecko), ktorého dlhodobým cieľom je urovnanie krízy na Ukrajine.

Obaja politici podľa Seiferta diskutovali aj o situácii v Sýrii a vyjadrili svoje odhodlanie pokračovať v snahách o politické riešenie tamojšieho konfliktu. Podľa agentúry TASS sa pracovné raňajky konali bez prítomnosti médií v hoteli Alvear Palace Hotel v Buenos Aires, kde je ubytovaný Putin. Na schôdzke sa zúčastnili aj Steffen Seibert a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ako aj ďalší spolupracovníci oboch lídrov.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko uplynulú nedeľu zajalo v oblasti Kerčského prielivu tri lode ukrajinských námorných síl spoločne s 24 členmi ich posádok. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok