Preč s Trumpom, kričali ľudia v uliciach. Nepáči sa im ani G20

TA3 TASR
1.12.2018 07:32

Tisíce ľudí vyšli v piatok do ulíc argentínskej metropoly Buenos Aires, aby tak vyjadrili svoj nesúhlas so samitom skupiny krajín G20, ktorý sa v tomto meste koná.

Preč s Trumpom

Protestujúci mávali zástavami a niesli transparenty s nápismi ako "Preč s G20" alebo "Preč s Trumpom". Demonštrácia zorganizovaná viacerými ľavicovými zoskupeniami a odborovými zväzmi sa konala viac ako desať kilometrov od Kirchnerovho kultúrneho strediska, kde sa zišli lídri G20. Okrem domácich Argentínčanov sa jej zúčastnili aj aktivisti z Francúzska, Nemecka, Talianska a niektorých latinskoamerických krajín.

O bezpečnosť lídrov počas dvojdňového samitu, ktorý sa začal v piatok, sa stará približne 22.000 príslušníkov polície a iných bezpečnostných zložiek. Argentínske úrady ešte pred začiatkom samitu vyhlásili, že nebudú tolerovať násilie a nedovolia, aby došlo k narušeniu priebehu samitu. Argentína je prvou juhoamerickou krajinou, v ktorej sa samit G20 koná.

Putin vyzval na pomoc Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval členské štáty hospodárskeho zoskupenia BRICS, aby pomohli pri obnove vojnou zničenej Sýrie. "Dúfam, že krajiny BRICS sa zapoja do programu humanitárnej pomoci (Sýrii)," povedal Putin na stretnutí predstaviteľov BRICS, ktoré sa konalo v piatok v rámci samitu G20.

Putin tiež vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby neprehliadalo predpokladaný útok chlórom, ktorý sýrske povstalecké skupiny uskutočnili v nedeľu (25. novembra) vo vládou kontrolovanom severosýrskom meste Aleppo. Podľa šéfa Kremľa v Aleppe útočili jedovatým plynom povstalci z neďalekého mesta Idlib, ktoré ovládajú.

Konflikt v Sýrii, ktorý sa začal v marci 2011, si doposiaľ vyžiadal takmer 400.000 obetí na životoch. V jeho dôsledku vznikli v tejto krajine aj rozsiahle materiálne škody, ktorých výšku OSN odhadla v auguste na takmer 400 miliárd dolárov. BRICS je hospodárske zoskupenie piatich krajín, ktorého členmi sú Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok