Úsmevy i vrúcny pozdrav. Takto sa Putin privítal so Salmánom

TA3 TASR
30.11.2018 20:39

Svetoví lídri, vrátane rozžiareného ruského prezidenta Vladimira Putina, privítali na samite G20 saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ukázali, že nie je žiadnym vyvrheľom.

Úsmevy i vrúcny pozdrav. Takto sa Putin privítal so Salmánom
SITA/AP

Sadli si vedľa seba

Na zábere, ktorý sa rýchlo rozšíril na internete, sa ruský líder a princ radostne usmievajú a podávajú si ruky ako priatelia, ktorí sa dlho nevideli. Potom si obaja sadli vedľa seba, napísala tlačová agentúra AFP.

Toto privítanie nasledovalo po správach, že Rusko a Saudská Arábia dosiahli dohodu o obmedzení ťažby ropy, pričom Organizácia krajín vyvážajúcich ropu sa má 6. decembra stretnúť vo Viedni. Cieľom dohody je pomôcť stabilizovať klesajúce ceny ropy.

Ambiciózny 33-ročný princ sa na začiatku dvojdňového samitu najsilnejších ekonomík sveta rozprával aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho dcérou Ivankou a podal si ruku takisto s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Macron diskutoval o vražde novinára

Francúzsky prezidentský úrad oznámil, že Macron sa s princom rozprával o vražde novinára Chášukdžího a o saudskoarabskej ofenzíve v Jemene, kde sú milióny obyvateľov na pokraji hladomoru. OSN označuje túto situáciu za najhoršiu humanitárnu krízu na svete.

Macron povedal princovi, že Európania chcú, aby sa na vyšetrovaní Chášukdžího smrti zúčastňovali aj medzinárodní vyšetrovatelia, a zdôraznil "potrebu politického riešenia v Jemene".

Britská premiérka Theresa Mayová ešte pred samitom G20 uviedla pre televíznu stanicu Sky News, že bude tlačiť na vyriešenie konfliktu v Jemene i vraždy novinára. Mayová podľa svojich slov bude trvať na "dôveryhodnom, transparentnom" vyšetrovaní, ktorého "výsledku budú môcť ľudia dôverovať".

Jeden z najväčších producentov ropy

Chášukdžího vražda vyvolala všeobecné pobúrenie, ale západné veľmoci vyhlásili, že budú udržiavať so Saudskou Arábiou úzke vzťahy. Kráľovstvo je jedným z najväčších producentov ropy a dôležitým nákupcom zbraní od USA.

Trump pred samitom G20 dôrazne povedal, že nezáleží na tom, či princ Muhammad vedel o Chášukdžího vražde, a že Saudská Arábia je významná z hľadiska obchodu i svojho nepriateľského postoja k Iránu.

Senát Spojených štátov však tento týždeň odhlasoval ukončenie podpory pre koalíciu vedenú Saudskou Arábiou a jej boj proti povstalcom v Jemene. Senát tak rozhodol v období, keď verejnosť rozhnevali útoky na civilné ciele v Jemene vrátane školského autobusu a nemocníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok