Trump reaguje na incident, nečakane zrušil schôdzku s Putinom

TA3 TASR
29.11.2018 19:06

Prezident USA Donald Trump na Twitteri oznámil, že ruší stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré sa malo konať cez víkend na samite lídrov krajín zo skupiny G20 v Argentíne. Zrušenie oznámil čoskoro po tom, ako novinárov v Bielom dome informoval, že stretnutie s Putinom zrejme bude.

Trump reaguje na incident, nečakane zrušil schôdzku s Putinom
SITA/AP (ilu foto)

Oznámil to na Twitteri

"Na základe skutočnosti, že lode a námorníci neboli z Ruska vrátení Ukrajine, som sa rozhodol, že pre všetky strany bude najlepšie zrušiť moje vopred dohodnuté stretnutie... s prezidentom Vladimirom Putinom v Argentíne. Teším sa na zmysluplnú schôdzku, len čo sa táto situácia vyrieši!" uviedol Trump na sociálnej sieti.

Trump tak reagoval na incident v oblasti Kerčského prielivu pri Krymskom polostrove z nedele 25. novembra, keď Rusko zadržalo tri ukrajinské lode aj s posádkami. Všetkých 24 členov posádok poslali ruské súdy do väzby. Trump už vtedy pohrozil zrušením plánovaných rozhovorov s Putinom na summite G20.

Vo štvrtok v predchádzajúcich hodinách však tlačové agentúry vrátane AFP priniesli výrok Trumpa, že víkendový samit skupiny krajín G20 v Argentíne bude "veľmi vhodný čas" na stretnutie s Putinom. Stretnutie následne potvrdil Kremeľ a uviedol sobotňajší termín okolo 16.00 h SEČ. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dodal, že schôdzka by mala trvať takmer hodinu, ale "o dĺžke rozhovorov rozhodnú samotní prezidenti".

Putin bude mať "niekoľko hodín navyše"

Kremeľ vo informoval, že mu neoznámili zrušenie mimoriadne očakávaného stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Donaldom Trumpom počas víkendového samitu lídrov zo skupiny krajín G20 v Argentíne.

Ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova napísali, že Kremeľ sa o zrušení schôdzky dozvedel len z Trumpovho tweetu. Peskov podľa agentúr dodal, že ruská delegácia je už na ceste na samit G20 v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires.

Peskov tiež dodal, že zrušenie znamená, že Putin bude mať "niekoľko hodín navyše" na "užitočné stretnutia" s inými lídrami z 20 najväčších ekonomík sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok