Porošenko požiadal Trumpa, aby odovzdal Putinovi odkaz

TA3 TASR
28.11.2018 08:24

Hlava štátu Ukrajiny Petro Porošenko žiada od šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, aby na nadchádzajúcom samite skupiny G20 v Argentíne osobne odovzdal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nasledovný odkaz: "Pán Putin, prosím, odíďte z Ukrajiny."

Porošenko požiadal Trumpa, aby odovzdal Putinovi odkaz
SITA/AP (ilu foto)

V prípade vojny sa nevzdajú

Porošenko to uviedol v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News. Ukrajinský prezident taktiež vyhlásil, že jeho armáda je pripravená brániť svoju krajinu. Spolieha sa však na Spojené štáty, že si splnia svoje záväzky na podporu Ukrajiny.

"Spolieham sa na Spojené štáty... Spolieham sa na americký národ," povedal Porošenko. Na priamu otázku, či sa môže spoľahnúť na Trumpa, Porošenko odpovedal diplomaticky: "Toto je medzinárodný záväzok Spojených štátov." Ukrajinský prezident zároveň Rusko varoval, že ak vypukne vojna, jeho krajina sa nevzdá.

"Budeme bojovať za našu slobodu, budeme bojovať za našu demokraciu, budeme bojovať za našu zem... Rusi zaplatia obrovskú cenu, ak nás napadnú," zdôraznil Porošenko. Summit G20 sa uskutoční v Argentíne 30. novembra a 1. decembra.

Incident vyvolal obavy

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Ukrajinský parlament odhlasoval v pondelok večer zavedenie stanného práva v krajine. Porošenko v utorok večer vyhlásil, že stanné právo v desiatich oblastiach Ukrajiny platí už od pondelka a potrvá do 26. decembra. Podľa pôvodného vyhlásenia Porošenka malo stanné právo začať platiť až v stredu ráno.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok