Novinári sú znepokojení Ficovými výrokmi o médiách i protestoch

TA3 TASR
14.11.2018 12:29

Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov je znepokojená výrokmi predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Organizácia reaguje na slová o tom, že masové prejavy solidarity so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom a jeho snúbenicou Fico označil za pokus o štátny prevrat. V súvislosti s Ficovými výrokmi na adresu médií sa viac ako 300 slovenských novinárov rozhodlo podpísať vyhlásenie.

Organizátori protestov: Sú to klamstvá

Organizátori protestov Za slušné Slovensko považujú za úplne neprípustné ataky zo strany vládnej koalície. Odmietajú tvrdenia, že ich niekto riadi, že sú platení zo zahraničia a že sa snažia organizovať štátny prevrat. V súvislosti s ich údajným sledovaním bezpečnostnými zložkami hovoria o zastrašovaní a šikane zo strany štátu.

"Všetko sú to hlúposti, klamstvá a výmysly," vyhlásil Juraj Šeliga na brífingu na Námestí SNP v Bratislave v reakcii na obvinenia o prevrate a platení zo zahraničia. Za neprípustné považuje iniciatíva aj to, že mali byť údajne sledovaní bezpečnostnými zložkami štátu. "Nerozumieme, aký je na to legálny dôvod. Nič zlé sme nerobili," povedal. Považujú to za zastrašovanie a šikanu.


Podobný názor majú aj na postup Národnej kriminálnej agentúry. "Považujeme to za snahu zastrašiť kohokoľvek, kto by sa chcel postaviť vládnej moci," uviedol Šeliga. V súvislosti s NAKA doplnil, že od nich žiadali výpisy z ich súkromných účtov. "Všetky výdavky, ktoré iniciatíva Za slušné Slovensko hradila, sú na transparentnom účte. Nenájdete tam ani jednu platbu od nejakej organizácie zo zahraničia, nehovoriac o tom, že by nás mal platiť nejaký americký miliardár," zdôraznil Šeliga.

Fico: Nech vás komediantov dobre trafí

Fico kritizoval aj to, akým spôsobom novinári informovali o výsledku Smeru v komunálnych voľbách. Odkázal im, že jeho strana chce vyhrať aj parlamentné voľby s dôvetkom: "Nech vás komediantov medzi novinármi dobre trafí". Podpísaní novinári to považujú za "absolútnu stratu súdnosti". Navyše to označili za "cynické voči rodinám Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej".

Tiež pripomínajú, že stáli za odhalením viacerých škandálov na slovenskej scéne. V tzv. otvorenom liste uvádzajú, že Fico "verbálne útočí na novinárov a šíri konšpirácie len pár dní pred 17. novembrom, keď si pripomíname boj o našu slobodu, a to aj slobodu slova a zhromažďovania sa".

Fica za výroky na novinárov a organizátorov protestov Za slušné Slovensko kritizovala aj slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov. Poukázala na to, že "média sú súčasťou dialógu v demokratickej spoločnosti, systému kontroly politickej moci a úsilie viesť trvalú vojnu s nimi len potvrdzuje, že nie každý politik si vidí na špičku nosa".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok