Boj o post primátora vzdalo na poslednú chvíľu niekoľko kandidátov

TA3 TASR SITA
31.10.2018 12:50

V Košiciach, Nitre, Trenčíne či v Poprade sa zúžil okruh ľudí, ktorí kandidujú na post primátora. Niektorí uviedli aj to, v prospech koho odstupujú z predvolebného boja.

Boj o post primátora vzdalo na poslednú chvíľu niekoľko kandidátov
TASR

Vzdali sa v prospech nezávislej kandidátky

Štyria nezávislí kandidáti na post primátora Košíc sa vzdali svojej kandidatúry a vyjadrili podporu Alene Bašistovej (nezávislá). Uviedli to na spoločnej tlačovej konferencii v Košiciach. Vzdanie sa kandidatúry oznámili Ján Dečo, Richard Havrilla, Milan Lesňák a Miroslav Špak.

„Máme jedinečnú šancu a príležitosť vrátiť Košice Košičanom. Spojili sme sa ako skupina nezávislých kandidátov, aby sme mohli realizovať to najlepšie z našich programov, kde máme mnohé prieniky, a aby sme mohli skutočne, reálne riešiť problémy Košičanov. Je načase sústrediť sa na život v meste a nie bojovať proti sebe,“ povedala Bašistová s tým, že spoločné stretnutia neboli jednoduché. Ako potvrdila, bola ich iniciátorkou.

Záujemca o kreslo primátora Nitry Róbert Sitár, ktorý sa o funkciu uchádzal ako nezávislý kandidát, sa v stredu vzdal svojej kandidatúry. Sitár sa podľa vlastných slov kandidatúry vzdáva v prospech nezávislého kandidáta Petra Oremusa. Zakladateľ spravodajského portálu, 29-ročný Sitár, sa rozhodol vzdať kandidatúry v prospech Oremusa, s ktorým sa stretáva v ideológii i vo viacerých bodoch volebného programu.

„Je najvyšší čas, aby egá nevyhrávali nad záujmami, ktoré sú vo verejnom záujme. Ak cheme, aby sa terajšie vedenie mesta nedostalo opäť k moci, ak nechceme, aby tu vládlo doterajšie vedenie, musíme spojiť sily a urobiť všetko preto, aby prišla tá očakávaná zmena,“ povedal Sitár. Potvrdil, že sa stretol s viacerými kandidátmi na primátora, s ktorými hovoril o možnej podpore.

Len nech to nie je Rybníček

V Trenčíne vystúpila na tlačovej konferencii Danica Birošová a tiež oznámila, že sa vzdala kandidatúry na post primátorky. Podľa jej slov sa po zhodnotení predbežných výsledkov rozhodla presadiť svoj volebný program prostredníctvom kandidáta na primátora Miloša Mičegu (nezávislý). „Som presvedčená, že má šancu vo voľbách uspieť a naplniť očakávania Trenčanov, aj moje. Spájame svoje sily a programy, ktoré sú veľmi podobné. Dnes nie je dôležité, kto bude primátorom, ale nech to nie je aktuálny primátor Richard Rybníček," povedala Birošová.

V predvolebnom boji končí aj kandidát na primátora Popradu Jozef Švagerko. Kandidoval ako nezávislý. Ako povedal, svojím odstúpením uvoľňuje priestor ďalším politikom ako aj obyvateľom, ktorí sa chcú aktívne zapojiť do rozhodovania o budúcnosti mesta.

Viacero ľudí vzdalo boj o posty poslancov či starostov. Medzi nich patrí aj spevák a komunálny politik Marian Greksa, ktorý sa vzdal kandidatúry na post starostu bratislavskej Petržalky. "Čísla nepustia a ja nechcem rozbíjať potrebné hlasy. Budem kandidovať iba na mestského a petržalského poslanca," zopakoval slová, ktoré uverejnil aj na sociálnej sieti.

Odstúpil aj Stanislav Žigmund za Stranu rómskej komunity, kandidát na primátora Trnavy. Zároveň oznámil úmysel vzdať sa kandidatúry v prospech kandidáta koalície Naše mesTTo - KDH, SZS, SDKÚ-DS Rastislava Mráza. Ten reagoval slovami, že voličov nesklame. Žigmundovým vzdaním sa kandidatúry sa počet kandidátov na primátora Trnavy zníži z ôsmich na siedmich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok