Exkluzívne prieskumy TA3: Kto je favoritom vo vašom meste?

TA3 AKO
26.10.2018 20:08

Komunálne voľby sa nezadržateľne blížia. Televízia TA3 v tejto súvislosti prináša exkluzívne prieskumy agentúry AKO, ktoré hovoria o šanci kandidátov na primátorov v šiestich slovenských mestách. Pozrite si, kto má akú podporu v Bratislave, Košiciach, Nitre, Trnave, Poprade a v Prešove.

Exkluzívne prieskumy TA3: Kto je favoritom vo vašom meste?
TA3

Začneme v hlavnom meste. Podľa prieskumu, ktorý agentúra AKO uskutočňovala v dňoch 20. až 24. októbra, má s vyše 29 percentami najväčšie šance Matúš Vallo, ktorého podporujú mimoparlamentné strany Spolu a Progresívne Slovensko. V tesnom závese za ním je nezávislý kandidát Václav Mika s podporou o niečo vyššou ako 28 percent. Súčasný primátor Ivo Nesrovnal, ktorý tiež kandiduje ako nezávislý, má podporu 21 percent respondentov. Kandidát opozičných strán Ján Mrva má preferencie na úrovni 16,6 percenta. Ostatní kandidáti dosiahli v prieskume výrazne horšie výsledky - viac si pozrite v grafe.

Respondentov vo všetkých mestách sa opýtali otázku: "Už je známy zoznam kandidátov na primátora (...). Keby sa voľby konali teraz, koho z nich by ste vy osobne volili za primátora?"

Aká je situácia v metropole východu? I tam je to tesné. Podľa prieskumu má najväčšie šance stať sa košickým primátorom Jaroslav Polaček, ktorého podporuje päť opozičných strán. Volilo by ho vyše 21 percent respondentov. Takmer 21 percentnú podporu má však aj Martin Petruško, ktorý kandiduje s podporou Smeru-SD a SNS. Nezávislá kandidátka Alena Bašistová by získala 15,8 percenta hlasov, nezávislý Marián Lesňák o niečo menej ako desať percent. Ako sú na tom ostatní kandidáti?

Dáta z Prešova ukazujú dvoch hlavných favoritov. Prvým je s preferenciami na úrovni 39,4 percenta Andrea Turčanová, ktorú podporujú KDH, OĽaNO a NOVA. V tesnom závese je nezávislý kandidát Pavel Hagyari s takmer 37-percentnou podporou. Kandidáta vládnej koalície Miroslava Benka by volilo vyše osem percent respondentov, Richarda Drutarovského s podporou mimoparlamentných strán takmer osem percent.

V Poprade dosiahol najlepšie čísla nezávislý kandidát a bývalý primátor tohto mesta Anton Danko. Podľa AKO má podporu 34,1 percenta respondentov. Nasledujú nezávislý kandidát Alexej Beljajev a kandidát štyroch opozičných strán Ondrej Kavka, ktorí by získali rovnako 12,1 percenta hlasov. O niečo nižšiu, 11,8 percentnú podporu, má nezávislý Peter Dujava. Ako sú na tom ostatní?

V Trnave výrazne dominuje jeden nezávislý kandidát, súčasný primátor Peter Bročka. V prieskume ho podporilo až 71,3 percenta opýtaných. Nasleduje kandidát KDH, zelených a SDKÚ-DS Rastislav Mráz s podporou 10,7 percenta, nezávislý Marián Galbavý so šesťpercentnou podporou a kandidát Národnej koalície Peter Tomeček s preferenciami na úrovni 5,2 percenta.

Posledným mestom, v ktorom agentúra AKO uskutočnila prieskum, je Nitra. Najvýraznejšiu podporu má podľa jeho výsledkov nezávislý kandidát Marek Hattas. Hlas by mu dalo 27,2 percenta opýtaných. Kandidát Smeru a SNS Jozef Dvonč má len o niečo nižšiu, 24,7-percentnú podporu. Nezávislý Štefan Štefek dosiahol výsledok na úrovni 13,7 percenta a Ján Greššo mladší, kandidát opozície, 13,1-percentnú podporu. Preferencie ostatných si môžete pozrieť v grafe.

Všetky prieskumy s výnimkou Bratislavy uskutočnili na reprezentatívnej vzorke 500 respondentov. Pri kandidátoch na primátora hlavného mesta bola podľa agentúry AKO vzorka dvojnásobne väčšia. 

Respondentov vo všetkých mestách sa opýtali túto otázku: "Už je známy zoznam kandidátov na primátora mesta Bratislava / Košice / Prešov / Poprad / Trnava / Nitra. Keby sa voľby konali teraz, koho z nich by ste vy osobne volili za primátora?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok