Vojaci si precvičili streľbu z húfnic, navádzali ich z vrtuľníka

TA3 SITA
27.10.2018 11:20

Profesionálni vojaci si po novom precvičujú spôsobilosti, ktorých výcvik sa roky nerealizoval pre nedostupnosť techniky. Príkladom sú streľby zo samohybných kanónových húfnic Zuzana 2000, ktoré boli po viac ako dvadsiatich rokoch navádzané z vrtuľníka, konkrétne UH-60M Black Hawk.

Vojaci si precvičili streľbu z húfnic, navádzali ich z vrtuľníka
facebook.com/pg/mosr.sk

Ako informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková, výcvik bol tento týždeň v Centre výcviku Lešť. „Je až neuveriteľné, že takéto cvičenie sme uskutočnili až po dvadsiatich rokoch, čo reálne znamená, že niektorí vojaci ho počas kariéry v ozbrojených silách ani nemali možnosť absolvovať. Verím, že vďaka našim modernizačným projektom a investíciám do obrany, sa toto zmení a vzájomné precvičovanie spôsobilostí pozemných a vzdušných síl sa stane rutinou. Pretože sú odkázaní na spoluprácu a vzájomnú podporu v každej, nielen krízovej situácii,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Na výcviku sa zúčastnili príslušníci 1. palebnej batérie a prieskumnej batérie samohybného delostreleckého oddielu z Michaloviec. Počas strelieb preverili spôsobilosť navedenia paľby samohybnej kanónovej húfnice z paluby vrtuľníka. Bol pri tom využitý aj nový systém riadenia paľby DELOSYS. Na cvičení sa zúčastnilo 130 profesionálnych vojakov s 32 kusmi techniky. Spojenie zabezpečovali vojaci zo Základne komunikačných a informačných systémov Ružomberok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok