Západ odpovedá na ruskú hrozbu, začal najväčšie vojenské cvičenie

TA3 TASR
25.10.2018 09:41

Severoatlantická aliancia začala v Nórsku svoje najrozsiahlejšie vojenské manévre od ukončenia studenej vojny. Na cvičení s názvom Trident Juncture 18 sa zúčastní približne 50.000 vojakov, 10.000 vozidiel, 65 lodí a 250 lietadiel z celkovo 31 krajín

Veliteľom je admirál Foggo

Manévre sú zamerané na obranu akejkoľvek členskej krajiny NATO v prípade agresie. Cvičenie sa bude konať do 7. novembra v strednom a východnom Nórsku, ako aj v okolitých oblastiach severného Atlantiku a Baltského mora vrátane Islandu a vzdušného priestoru Fínska a Švédska, ktoré sú iba partnerskými krajinami NATO.

Hlavným veliteľom manévrov je admirál James Foggo, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke Aliancie. Hoci sa v súvislosti s manévrami oficiálne nehovorí o žiadnom "potenciálnom protivníkovi", všeobecne sa za hrozbu považuje Rusko, ktoré v uplynulých rokoch posilňuje svoje vojenské kapacity nielen v arktickej oblasti. Rusko zdieľa s Nórskom 198 kilometrov dlhé štátne hranice na nórskom ďalekom severe, ako aj 23-kilometrové námorné hranice vo Varangerfjorde.

Cvičiť budú aj Slováci

"V uplynulých rokoch sa bezpečnostné prostredie Európy značne zhoršilo. Manévre Trident Juncture 18 vyšlú jasný signál členským štátom i všetkým potenciálnym agresorom. Aliancia nemá záujem o konfrontáciu, avšak je pripravená brániť každú členskú krajinu," vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Na cvičení sa zúčastní aj slovenská armáda. Minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš potvrdil, že Bezpečnostná rada Slovenskej republiky i slovenská vláda schválili mandát na vyslanie slovenských vojakov na manévre v arktickej časti Nórska v počte do 15 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok