Voľbu sudcov nezmenili, koalícia a opozícia si vyčítajú ĽSNS

TA3 SITA TASR
24.10.2018 11:00

Predseda výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha sa domnieva, že medzi Andrejom Kiskom, liberálnou opozíciou a kotlebovcami zrejme došlo k tajnej dohode, po ktorej neprešla zmena voľby ústavných sudcov. Paktovanie s ĽSNS však kritizuje aj druhá strana - podľa opozičníka Miroslava Beblavého ich koalícia využíva "podľa potreby."

Kto využíva kotlebovcov?

Ako povedal Blaha, nevie si inak vysvetliť, prečo by kotlebovci zradili svoje presvedčenie, pomohli Kiskovi a navyše popreli svoje predošlé hlasovanie. „Musel to byt kšeft. Dokazuje to, že koalícia s ĽSNS nijako nerokuje, zato opozícia zjavne áno. Vytvorila sa čudesná aliancia kaviarenských liberálov a kotlebovcov,“ vyhlásil Blaha s tým, že nepozná v Európe precedens, keď by krajná pravica hlasovala v takejto prelomovej veci s proamerickým prezidentom a neoliberálmi. „Zdá sa, že ĽS NS ukázala svoju pravú tvár a zradila svojich voličov aj sympatizantov, lebo sa zľakla Ondreja Dostála a Igora Matoviča,“ dodal.

Podobne to vidia aj na druhej strane barikády. Vládna koalícia sa podľa poslanca a šéfa strany Spolu Miroslava Beblavého spolieha v prípade potreby na hlasy ĽSNS. Beblavý to uviedol na svojom účte na Facebooku. Poslanec doplnil, že táto situácia je smutná a podľa jeho slov je tragédiou, že slovenská demokracia závisí od Mariana Kotlebu a hlasov jeho poslancov. 

"Definítivne sa potvrdilo, že keď ide Ficovi, Dankovi a Bugárovi o veľa, spoja sa s kýmkoľvek. S Kollárom, s fašistami, kúpia, sľúbia, je im to jedno. Znamená to nielen, že predsedovia nemajú žiadne zábrany a hranice, ale aj to, že v ich poslaneckých kluboch ich nechce a nevie nikto zastaviť. Slovenská demokracia v nich nemá ochranu ani svojich základných atribútov. Takéto veci by v západnej Európe neurobila žiadna vláda. Tragédiou je, že slovenská demokracia visí na šnúrke Kotlebových gatí," uviedol Beblavý na sociálnej sieti. Podľa jeho slov sa vládna koalícia nemusí spoliehať iba na Mariana Kotlebu, ale aj na hnutie Sme rodina. "Ukázalo sa, že keď treba zabrať, k dispozícii sú fašisti aj Sme rodina. To neplatí len o ústavnom súde, ale aj o dôchodkovom strope a ďalších veciach. Ak chceme na Slovensku zmenu, nesmú mať spolu väčšinu," doplnil.

Voľba sudcov zostáva po starom

Poslanci novelu ústavy neschválili. Spôsob voľby ústavných sudcov zostáva po starom. Za schválenie finálneho znenia zákona hlasovalo iba 55 poslancov z 97 hlasujúcich zákonodarcov. Väčšina opozičných poslancov pred hlasovaním zo sály odišla.

Poslanci 98 hlasmi schválili pozmeňovací návrh Róberta Madeja, ktorý predložil za stranu Smer-SD a Slovenskú národnú stranu. Keďže novela neprešla ako celok, tento návrh Madeja platiť nebude. Za Madejov návrh hlasovali všetci prítomní poslanci za Smer-SD okrem Mareka Maďariča, celá SNS, Most-Híd okrem Petra Kresáka, ktorý sa zdržal a celý klub ĽSNS, Sme rodina a trojica odídencov od Borisa Kollára. Cieľom návrhu, ktorý v pléne predložil Madej, bolo zavedenie priamej voľby sudcov ÚS SR Národnou radou SR, a to trojpätinovou väčšinou hlasov (90 hlasov) všetkých poslancov. Takto zvolený uchádzač by následne zložil sľub do rúk prezidenta, čím by sa ujal funkcie sudcu ÚS SR.

Hrozí, že presadia lojálnych sudcov

Neschválenie zmien pri výbere ústavných sudcov považuje organizácia Via Iuris za sklamanie. Podľa organizácie tým parlamet nevyužil možnosť na zlepšenie výberu ústavných sudcov. „Zachovanie súčasného stavu, ktorý nevyžaduje konsenzus väčšieho počtu poslancov, ponecháva priestor na zvolenie nevyhovujúcich kandidátov tak, ako to bolo v minulosti," zdôraznila Kristína Babiaková z Via Iuris. Podľa nej hrozí, že vládna väčšina presadí zvolenie deviatich sebe lojálnych ústavných sudcov. Tým by "politicky ovládla" Ústavný súd až do roku 2031.

Via Iuris tiež upozorňuje, že ponechanie súčasnej platnej úpravy zvyšuje možnosť ohrozenia dôveryhodnosti Ústavného súdu SR. "Kľúčové teraz bude, aby proces vypočutia v parlamente zabezpečil, že budú zvolení takí kandidáti na ústavných sudcov, ktorí zabezpečia nezávislosť a dôveryhodnosť Ústavného súdu SR na nasledujúcich dvanásť rokov," povedal Peter Wilfling z organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok