Kollár je podľa Hlinu vydierateľný. Nikoho nezaujíma, reaguje šéf Sme rodina

TA3 TASR
24.10.2018 12:56

Na Slovensku nevládne len vládna koalícia, ale aj Boris Kollár a Marian Kotleba, "nová koalícia sadopopulistov v parlamente". Uviedol to na tlačovej besede predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina s tým, že nočné hlasovanie o zmene ústavy bolo škandálózne.

Kollár je podľa Hlinu vydierateľný. Nikoho nezaujíma, reaguje šéf Sme rodina
TASR/Martin Baumann

Vyššia forma populizmu

"Boris Kollár je vydierateľný," povedal a dodal, že to bolo vidieť na jeho mimike, gestách. "Kollár dobre vie, prečo má problém. Vie, prečo hlasovanie dopadlo tak, ako dopadlo," povedal.

Hlina priblížil, že termín sadopopulizmus je novotvar, "vyššia forma populizmu, keď sadopopulista vie, čo robí, škodí a vedia to aj ľudia, čo ho volia a sú ochotní to prijať za predpokladu, ak sľúbi, že tí druhí sa budú mať horšie". Podľa neho sa Kollár ukázal, že je ochotný hlasovať s koalíciou rovnako ako Kotleba. Kotleba však len za predpokladu, že ho nebudú nazývať fašista. "Kollár to nezvládol a chytil sa do pasce. To, čo si myslím už dávno, sa potvrdilo. Je vydierateľný. Bolo vidieť na ňom strach," uviedol Hlina, ktorý sa pýtal, aká je dohoda medzi Robertom Ficom a Kollárom.

Podľa neho pakt o vzájomnej imunite obaja potrebujú. "Prostriedkom na to malo byť aj toto hlasovanie. Kollár pristúpil na to, že sa vytvorí predpoklad, aby sa Fico dostal na ÚS SR a mohol by sa stať aj predsedom," uviedol Hlina. Zákon však neprešiel len preto, lebo zabudli, že kotlebovcov nemôžu volať fašisti. "Boris Kollár nepredstavuje len reputačné riziko pre Slovensko, ale aj bezpečnostné riziko," dodal. Je presvedčený, že Slovensko je v ohrození. "Sadopopulisti majú vládnu väčšinu a budú mať aj ústavnú väčšinu, Kollára budú vydierať a ak kotlebovcov nebudú volať fašisti, majú aj ich podporu," uzavrel.

Voľba zostáva po starom

"Názory Hlinu ma nezaujímajú a nepoznám nikoho, koho by zaujímali," uviedol na margo Hlinových vyjadrení Boris Kollár.

Poslanci Národnej rady SR novelu ústavy neschválili. Spôsob voľby ústavných sudcov zostáva po starom. Za schválenie finálneho znenia zákona hlasovalo iba 55 poslancov z 97 hlasujúcich zákonodarcov. Väčšina opozičných poslancov pred hlasovaním zo sály odišla.

Poslanci 98 hlasmi schválili pozmeňovací návrh Róberta Madeja, ktorý predložil za stranu Smer-SD a Slovenskú národnú stranu. Keďže novela neprešla ako celok, tento návrh Madeja platiť nebude. Za Madejov návrh hlasovali všetci prítomní poslanci za Smer-SD okrem Mareka Maďariča, celá SNS, Most-Híd okrem Petra Kresáka, ktorý sa zdržal a celý klub ĽSNS, Sme rodina a trojica odídencov od Borisa Kollára. Cieľom návrhu, ktorý v pléne predložil Madej, bolo zavedenie priamej voľby sudcov ÚS SR Národnou radou SR, a to trojpätinovou väčšinou hlasov (90 hlasov) všetkých poslancov. Takto zvolený uchádzač by následne zložil sľub do rúk prezidenta, čím by sa ujal funkcie sudcu ÚS SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok