Inšpirovali sa silou evolúcie, dostali Nobelovu cenu za chémiu

TA3 TASR
3.10.2018 12:00

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2018 získala trojica vedcov Frances H. Arnoldová (USA), George P. Smith (USA) a Gregory P. Winter (Británia). Arnoldovú ocenili za "riadenú evolúciu enzýmov". Druhú časť ceny spoločne dostali Smith a Winter za "fágový displej peptidov a protilátok".

Riešenie chemických problémov ľudstva

Oznámila to v stredu švédska Kráľovská akadémia vied, ktorá cenu udeľuje. "Tohtoroční laureáti Nobelovej ceny za chémiu boli inšpirovaní silou evolúcie a použili rovnaké princípy - genetickú zmenu a selekciu, aby vyvinuli proteíny, ktoré riešia chemické problémy ľudstva," uvádza sa v zdôvodnení udelenia ocenenia.

Frances H. Arnoldová pôsobí na Kalifornskom technologickom inštitúte v Pasadene. V roku 1993 sa jej podarilo uskutočniť prvú riadenú evolúciu enzýmov, teda proteínov, ktoré katalyzujú chemické reakcie. Odvtedy tieto metódy zdokonalila tak, že sa v súčasnosti už bežne využívajú pri vývoji nových katalyzátorov. Druhú časť ceny si rozdelia George P. Smith z University of Missouri a Gregory P. Winter z Univerzity v Cambridgei.

Nové proteíny vďaka vírusom

George Smith v roku 1985 vyvinul metódu s názvom fágový displej, v rámci ktorej sa využíva vírus infikujúci baktérie na vývoj nových proteínov. Gregory Winter túto metódu použil na riadenú evolúciu protilátok s cieľom získania nových liečiv.

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2017 získali Jacques Dubochet (Švajčiarsko), Joachim Frank (USA) a Richard Henderson (Británia) za vývoj kryoelektronickej mikroskopie pre určenie štruktúry biomolekúl v roztoku s vysokým rozlíšením. Tohtoročná séria udeľovaní prestížnych Nobelových cien odštartovala v pondelok ohlásením laureátov ceny za fyziológiu alebo medicínu. V utorok vyhlásili držiteľov Nobelovej cenu za fyziku, v piatok bude známy laureát ceny za mier a v pondelok za ekonómiu. Cena za literatúru tento rok udelená nebude.

Súčasťou ocenenia v každej kategórii je finančná odmena vo výške deviatich miliónov švédskych korún (870.000 eur). Ceny budú slávnostne odovzdané 10. decembra, na deň výročia smrti Alfreda Nobela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok