Prevratné objavy v laserovej fyzike získali Nobelovu cenu

TA3 TASR
2.10.2018 12:26

Nobelovu cenu za fyziku za rok 2018 získala trojica vedcov Arthur Ashkin (USA), Gérard Mourou (Francúzsko) a Donna Stricklandová (Kanada) za prevratné objavy v laserovej fyzike. Oznámila to švédska Kráľovská akadémia vied, ktorá cenu udeľuje.

Arthur Ashkin z amerických Bellových laboratórií získal ocenenie za vývoj "optických pinziet a ich aplikáciu na biologické systémy". Druhú časť ceny získali spoločne Gérard Mourou a Donna Stricklandová. Švédska akadémia ich ocenila za "metódu generovania ultrakrátkych optických impulzov vysokej intenzity".

Nobelovu cenu za fyziku za rok 2017 dostala trojica amerických vedcov Rainer Weiss, Barry C. Barish a Kip S. Thorne za prínos k pozorovaniu gravitačných vĺn. Stricklandová je prvá laureátka tejto ceny po 55 rokoch. Jedinými dvoma ženami, ktoré doteraz získali Nobelovu cenu za fyziku, sú Marie Curie-Sklodowská a Maria Goeppert-Mayerová.

Nobelovou cenou za fyziológiu alebo medicínu sa v pondelok začala séria udeľovania týchto prestížnych ocenení. V stredu oznámia cenu za chémiu, v piatok za mier a v pondelok za ekonómiu. Cena za literatúru tento rok udelená nebude. Súčasťou ocenenia v každej kategórii je finančná odmena vo výške deviatich miliónov švédskych korún (870.000 eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok