Na asteroide pristál japonský modul, odoberie vzorky pre vedcov

TA3 TASR
3.10.2018 10:41

Japonská planetárna sonda Hajabusa 2 vyslala v stredu pristávací robotický modul na blízkozemský asteroid Ryugu.

Na asteroide pristál japonský modul, odoberie vzorky pre vedcov
SITA/AP

Krajina plná divov a tajomstiev

Hajabusa 2 (po japonsky sokol sťahovavý) odštartovala v decembri 2014 na misiu k asteroidu 162173 Ryugu. Ten patrí medzi planétky skupiny Apollo pretínajúce obežnú dráhu Zeme a nachádza sa vo vzdialenosti zhruba 280 miliónov kilometrov.

V stredu sonda zostúpila zhruba 50 metrov nad povch planétky a uvoľnila nad ňou pristávací modul MASCOT. Ten následne signalizoval, že pristátie bolo úspešné. "A potom som sa ocitol na mieste, ktoré je úplne iné než Zem. V krajine plnej divov, tajomstiev a nebezpečenstiev. Pristál som na asteroide Ryugu," píše sa na oficiálnom twitterovom účte modulu @MASCOT2018.

Vzorky k nám dorazia v roku 2020

Modul vybavený početnými senzormi, kamerami, meracími zariadeniami a mikroskopom má preskúmať povrch planétky. Samotná sonda z nej ešte v priebehu odoberie vzorky prachu, ktoré majú byť následne v roku 2020 privezené na Zem. Vedci dúfajú, že získaný materiál pomôže pri skúmaní pôvodu života na našej planéte, ako aj o vzniku a utváraní Zeme a slnečnej sústavy.

Sonda už v septembri vypustila na povrch asteroidu dva skákajúce pozorovacie roboty. Tie však operujú na opačnej strane asteroidu než modul MASCOT, aby si zariadenia vzájomne neprekážali.

Prvá sonda misie Hajabusa v roku 2005 pristála na povrchu asteroidu Itokawa. Hoci jej zariadenie na odber vzoriek zlyhalo, sonda sa v roku 2010 úspešne vrátila na Zem. V návratovom puzdre sa nachádzali malé častice materiálu z Itokawy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok