Zem minul najväčší asteroid za posledných viac ako sto rokov

TA3 TASR
1.9.2017 19:04

Asteroid Florence napriek svojmu priemeru 4,4 kilometra podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír pre našu planétu nepredstavoval hrozbu, pretože ju minul vo vzdialenosti sedem miliónov kilometrov, čo zodpovedá približne 18-násobku vzdialenosti Zeme od Mesiaca.

Zem minul najväčší asteroid za posledných viac ako sto rokov
SITA/AP ilustračné

Vladimir Lipunov z Astronomického ústavu v Moskve uviedol, že asteroidy míňajúce Zem od vzdialenosti sedem miliónov kilometrov a menej sú klasifikované ako potenciálne nebezpečné. "Tento asteroid je niekde na hranici. Je však obrovský," uviedol Lipunov. Odborník pripomenul, že existujú aj asteroidy, ktoré majú priemer až 700 kilometrov.

Asteroid Florence bol podobne blízko k Zemi aj v roku 1890. Oveľa bližšie sa k našej planéte dostane 12. októbra asteroid 2012 TC4 a minie ju vo vzdialenosti okolo 43.000 kilometrov, čo predstavuje osminu vzdialenosti Zeme od Mesiaca. Jeho priemer je však iba približne 30 metrov. Asteroid Florence bol objavený v roku 1981. Je pomenovaný po britskej zdravotnej sestre Florence Nightingalovej, ktorá bola priekopníčkou moderného ošetrovateľstva.

Prelet asteroidu mohli sledovať aj amatérski astronómovia. Teleso je pomerne ľahko viditeľné pomocou kvalitného pozorovacieho zariadenia, a to nielen preto, že je veľké, ale aj preto, že odráža viac ako 20 percent slnečného žiarenia, ktoré dopadne na jeho povrch. Napríklad Mesiac má priemernú odrazivosť len 12 percent. Podobne tesné priblíženie veľkého asteroidu nezažijeme podľa NASA až do roku 2500.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok