Kto chce byť primátorom? Kandidátky sa o polnoci uzatvorili

TA3 SITA TASR
12.9.2018 09:57

Kandidáti na primátorov, starostov a komunálnych poslancov mali v utorok posledný deň na podanie kandidačnej listiny pre komunálne voľby. Voľby do orgánov samosprávy obcí sa konajú v sobotu 10. 11. od 7.00 h do 22.00 h. Pozrite si, kto sa bude v novembri uchádzať o kreslá primátorov krajských miest. Zoznamy ešte nie sú oficiálne, priebežne ich aktualizujeme.

Kto chce byť primátorom? Kandidátky sa o polnoci uzatvorili
TASR

Známi kandidáti na post bratislavského primátora:

Ivo Nesrovnal
Václav Mika
Miroslav Vetrík
Iveta Plšeková
Matúš Vallo
Jaroslav Brada
Viktor Béreš
Ján Mrva
Andrej Trnovec
Roman Ruhig

Bratislava: Oficiálne až v najbližších dňoch

O post primátora Bratislavy má záujem desať kandidátov, ktorí do utorka polnoci odovzdali svoje kandidačné listiny. Byť bratislavským mestským poslancom v 45-člennom mestskom parlamente má záujem 284 kandidátov. Potvrdila to mestská volebná komisia s tým, že zatiaľ ide o neoficiálny zoznam. 

O post primátora Bratislavy chce v novembrových voľbách zabojovať súčasný primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, ktorý kandiduje ako nezávislý. Nezávislými kandidátmi sú aj bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, autor i organizátor Korunovačných slávností v Bratislave Miroslav Vetrík a súčasná viceprimátorka hlavného mesta Iveta Plšeková. Kandidovať na bratislavského primátora bude aj architekt a hudobník Matúš Vallo, ktorý má podporu mimoparlamentných strán SPOLU – občianska demokracia a Progresívne Slovensko, advokát Jaroslav Brada, kandidát iniciatívy .TERAZ v spolupráci so Stranou moderného Slovenska, i predseda mimoparlamentnej strany NAJ Viktor Béreš. Jediným spoločným kandidátom opozície OĽaNO, SaS, Sme rodina a KDH na primátora Bratislavy je súčasný starosta Vajnôr Ján Mrva. 

S podporou Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku kandiduje na šéfa bratislavskej samosprávy tiež Andrej Trnovec a s podporou Slovenskej národnej jednoty - strany vlastencov Roman Ruhig.

Košice: 13 mužov a jedna žena

O post primátora Košíc má záujem 14 ľudí, z toho 13 mužov a jedna žena. Uchádzači odovzdali svoje kandidačné listiny v stanovenom termíne, ktorý uplynul v utorok o 24.00 h, informoval zapisovateľ mestskej volebnej komisie v Košiciach Stanislav Takáč.     

Ako uviedol, kandidačné listiny na primátora Košíc na nasledujúce volebné obdobie odovzdal Džemal Kodrazi ako nezávislý kandidát, Richard Havrilla (nezávislý), Vladimír Vágási (Most-Híd), Martin Petruško (Smer-SD, SNS), nezávislá kandidátka Alena Bašistová, nezávislý kandidát Miroslav Špak, za Stranu moderného Slovenska (SMS) sa o funkciu primátora uchádza Ján Struk, Ján Dečo (nezávislý), Viliam Novotný (Šanca), Milan Lesňák (nezávislý), Štefan Horváth (Národná koalícia), Jaroslav Polaček (SaS, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS), Peter Antal (nezávislý) a kandidačnú listinu na post primátora odovzdal ako nezávislý kandidát aj Jaroslav Džunko.     

Keďže malo mesto Košice dňu vyhlásenia volieb 237.147 obyvateľov, súčasťou kandidátnej listiny nezávislého kandidáta má byť aj podpisová listina minimálne 1000 voličov s trvalým pobytom v meste Košice, ktorí podporujú jeho kandidatúru.  Podľa informácií zverejnených na webovej stránke mesta je úvodné zasadnutie mestskej volebnej komisie naplánované na piatok, jej členovia budú posudzovať kandidátne listiny a registrácie kandidátov. Termín na vydanie rozhodnutia je 26. september. Späťvzatie kandidátnej listiny, vzdanie sa a odvolanie kandidatúry je možné do 7. novembra.

Kandidáti na post košického primátora:

Džemal Kodrazi
Richard Havrilla
Vladimír Vágási
Martin Petruško
Alena Bašistová
Miroslav Špak
Ján Struk
Ján Dečo
Viliam Novotný
Milan Lesňák
Štefan Horváth
Jaroslav Polaček
Peter Antal
Jaroslav Džunko

Trnava: Zabojuje aj rómsky kandidát

O post primátora Trnavy sa chce v komunálnych voľbách uchádzať osem kandidátov. Je medzi nimi prvýkrát v novodobej histórii samosprávy aj rómsky kandidát a druhýkrát žena. Kandidačné listiny v určenom termíne podali Peter Bročka (NEKA), Marián Galbavý (NEKA), Peter Ondrejka (NEKA), Rastislav Mráz (KDH, SDKÚ-DS, SZS), Vanesa Šteinerová (NEKA), Peter Tomeček (Národná koalícia), Igor Válek (Smer-SD, SNS) a Stanislav Žigmund (Strana rómskej koalície). Informoval o tom hovorca trnavskej radnice s tým, že kandidátov ešte bude registrovať volebná komisia. Informácie o kandidátoch na poslancov poskytne radnica neskôr.

Od roku 1990 doteraz sa v Trnave o primátorské kreslo zaujímalo 37 kandidátov. Najviac, až jedenásť, ich bolo v roku 1994. Naopak, najmenej kandidátov mali Trnavčania na výber v roku 2006. Jedinou ženou, ktorá sa doteraz chcela postaviť na čelo prvého slobodného kráľovského mesta bola v roku 1998 Edita Bugalová.

Kandidáti na primátora Trnavy:

Peter Bročka
Marián Galbavý
Peter Ondrejka
Rastislav Mráz
Vanesa Šteinerová
Peter Tomeček
Igor Válek
Stanislav Žigmund

Trenčín: Rybníček chce pokračovať

V Trenčíne odovzdalo do utorkovej polnoci kandidačné listiny 100 kandidátov na poslancov mestského zastupiteľstva a štyria kandidáti na primátora mesta, informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová. Známi však boli len traja.

Kandidáti ešte podľa nej nie sú zaregistrovaní, o registrácii rozhodne volebná komisia. Prvýkrát sa stretne v utorok (18. 9.), zvolí si predsedu, podpredsedu a jej členovia zložia sľuby. O registrácii budú rozhodovať na ďalšom zasadnutí.

Kandidatúru na post primátora Trenčína doteraz oficiálne oznámil úradujúci primátor Richard Rybníček (nezávislý), advokátka Danica Birošová (Doma dobre) a Miloš Mičega (nezávislý).

Známi kandidáti na trenčianskeho primátora:

Richard Rybníček
Danica Birošová
Miloš Mičega

Banská Bystrica: Štyria kandidáti vrátane primátora

O post primátora v Banskej Bystrici sa uchádzajú štyria kandidáti. Opätovne sa do súťaže zapája súčasný primátor Ján Nosko ako nezávislý kandidát s podporou strany Smer. Na stoličku primátora by chcel zasadnúť aj poslanec mestského zastupiteľstva Igor Kašper, ktorého kandidačnú listinu podala koalícia strán SaS, OĽANO, KDH, Sme Rodina - Boris Kollár a Progresívne Slovensko. Tretím je kandidát strany NAJ Peter Peuker a štvrtým Jozef Sásik za Slovenskú ľudovú stranu Andreja Hlinku. Informácie o podaných kandidačných listinách pre komunálne voľby na post primátora mesta Banská Bystrica a na posty poslancov Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici poskytol zapisovateľ Mestskej volebnej komisie.

O poslanecké kreslá v Mestskom zastupiteľstve v Banskej Bystrici sa uchádza 118 kandidátov, zvolených môže byť 31 v siedmich volebných obvodoch. Spolu 51 kandidátov na poslancov podalo kandidačné listiny ako nezávislí a 67 nominovali strany alebo koalície. Do súťaže o poslanecké kreslá v krajskom meste sa zapojí Strana zelených Slovenska, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, SPOLU-občianska demokracia, Strana moderného Slovenska, Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku, Komunistická strana Slovenska, NAJ - Nezávislosť a Jednota. Kandidačné listiny podali aj dve koalície strán - SaS, OĽANO, KDH, Sme Rodina - Boris Kollár, Progresívne Slovensko a Smer-SD, Slovenská národná strana.

Kandidáti na banskobystrického primátora:

Ján Nosko
Igor Kašper
Peter Peuker
Jozef Sásik

Prešov: Piati straníci a dvaja nezávislí

O post primátora mesta Prešov sa vo voľbách uchádza sedem kandidátov. Piati z nich kandidujú za politické subjekty, dvaja ako nezávislí. Ako informoval zapisovateľ mestskej volebnej komisie, do polnoci 11. septembra odovzdalo kandidačné listiny okrem záujemcov o post primátora mesta aj 156 uchádzačov o miesto v 31-člennom mestskom zastupiteľstve.

Mená kandidátov oficiálne zverejnia až po ich zaregistrovaní. Kandidatúru na primátorku však už oficiálne oznámila súčasná primátorka Andrea Turčanová, ktorá ako členka Kresťanskodemokratického hnutia sa o priazeň voličov uchádza aj s podporou ďalších dvoch pravicových strán – Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti a hnutia Nova. Kandidatúru na post primátora Prešova ohlásil aj mestský poslanec Richard Drutarovský, ktorý kandiduje za koalíciu SPOLU - občianska demokracia, Progresívne Slovensko a OKS. Ako nezávislý sa o post primátora uchádza bývalý mestský poslanec a podnikateľ Stanislav Grega, s podporou strán vládnej koalície Smer-SD, SNS a Most-Híd kandiduje Miroslav Benko a svoju kandidatúru na post primátora ohlásil aj právnik a krajský poslanec Pavel Hagyari, ktorý túto funkciu zastával v dvoch volebných obdobiach v rokoch 2006 až 2014. Šiestym ohláseným kandidátom je podnikateľ a podpredseda strany Šanca František Oľha, ktorý do boja o primátorskú stoličku vstupuje s podporou pravicovej koalície Sloboda a Solidarita (SaS), Sme Rodina – Boris Kollár, Šanca a Demokratická strana. Siedmym kandidátom by mal byť Igor Dužda, kandidujúci za Stranu rómskej koalície.

Kandidáti na primátora Prešova:

Andrea Turčanová
Richard Drutarovský
Stanislav Grega
Miroslav Benko
Pavel Hagyari
František Oľha
Igor Dužda

Kto chce byť primátorom Nitry:

Marek Hattas
Michal Ivan
Renáta Kolenčíková
Ľubomír Martinka
Peter Oremus
Róbert Sitár
Štefan Štefek
Jozef Dvonč
Ján Greššo
Ján Kecskés
Ladislav Nemeth

Nitra: Kandidáta nominovala aj Pevnosť Slovensko

O post primátora Nitry sa bude vo voľbách uchádzať 11 kandidátov. Sedem z nich je nezávislých, dvoch nominovala politická strana a dvoch koalície strán. Ako informoval zapisovateľ volebnej komisie, ako nezávislí kandidujú Marek Hattas, Michal Ivan, Renáta Kolenčíková, Ľubomír Martinka, Peter Oremus, Róbert Sitár a Štefan Štefek. Kandidátom koalície Smer-SD, SNS je súčasný primátor Jozef Dvonč, nominantom pravicovej koalície OĽANO, SaS, ŠANCA, SME RODINA - Boris Kollár, KDH je Ján Greššo. Za Ľudovú stranu Pevnosť Slovensko kandiduje Ján Kecskés a o hlasy voličov sa bude uchádzať nominant Strany tolerancie a spolunažívania Ladislav Nemeth. Voliči v Nitre si budú voliť primátora a 31 mestských poslancov v siedmich volebných obvodoch.

Marek Hattas je občiansky aktivita bez politickej minulosti. Doteraz sa angažoval najmä v treťom sektore a v kultúre, založil kultúrne a komunitné centrum Hidepark, organizoval v Nitre protesty Za slušné Slovensko. Michal Ivan je obyvateľ Nitry a volejbalista, v minulosti viackrát vystúpil na mestskom zastupiteľstve v súvislosti so sporom svojho občianskeho združenia 1. ABC Nitra s mestom Nitra. Toto občianske združenie prevádzkovalo plážový volejbal na nitrianskom kúpalisku. Renáta Kolenčíková je bývalá dlhoročná členka Smer-SD, dnes kritička tejto strany. Ľubomír Martinka bol v minulosti prednostom Mestského úradu v Nitre, odvolaný bol pre zhoršené vzťahy s podriadenými. Niekoľko mesiacov pôsobil aj ako prednosta Mestského úradu v Zlatých Moravciach, tri mesiace bol riaditeľom Agrokomplexu. Jeho politická minulosť sa spája s HZDS, HZD a Stranou patriotov. Peter Oremus je podnikateľ a nezávislý komunálny politik, vlani neúspešne kandidoval za predsedu kraja. Prvé volebné obdobie je mestským poslancom a druhé volebné obdobie poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja. Róbert Sitár pôsobí v oblasti lokálnych médií, je zakladateľom webstránky milujemnitru.sk. Štefan Štefek sa pohybuje v komunálnej politike 16 rokov. V minulosti bol okresným šéfom Smeru-SD a viceprimátorom za túto stranu, dnes je nezávislý mestský poslanec.

Kto avizoval, že chce kandidovať v Žiline:

Ján Púček
Patrik Groma
Peter Fiabáne
Martin Kapitulík

Žilina: Choma nebude opäť kandidovať

Kandidatúru na primátora Žiliny zatiaľ oficiálne oznámili poslanec MsZ Peter Fiabáne (nezávislý s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina, NOVA, Progresívne Slovensko, OKS, Šanca) a poslanec Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) a žilinského MsZ Martin Kapitulík (nezávislý).

Viceprimátor Žiliny Patrik
Groma oficiálne oznámi kandidatúru v piatok, o post primátora sa bude uchádzať ako nezávislý, s podporou strany Smer-SD. Kandidátom ĽSNS je nezávislý poslanec mestského zastupiteľstva Ján Púček. Súčasný primátor Igor Choma v januári oznámil, že nebude opätovne kandidovať v tohtoročných komunálnych voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok