Nemocnica mala uprednostňovať pacientov, v hre je trestné oznámenie

TA3 TASR
11.9.2018 12:41

Poslankyňa Národnej rady Jana Cigániková podala pre dianie na neurochirurgii v štátnej nemocnici na bratislavských Kramároch trestné oznámenie pre všeobecné ohrozenie a podozrenie z neohlásenia trestného činu. Dôvodom sú dvojité čakacie zoznamy, na ktoré upozornil poslancov prednosta kliniky Andrej Šteňo. Vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava už situáciu rieši.

Cigániková: Toto je vrchol ľadovca

Rovnako ako on volá po poslaneckom prieskume na Neurochirurgickej klinike Nemocnice L. Dérera. "Všetko nasvedčuje tomu, že pacienti s menej vážnymi stavmi boli uprednostňovaní pred pacientmi s vážnejšími stavmi," uviedla. Podľa jej slov pacienti zo súkromnej kliniky jedného z lekárov na neurochirurgii boli tými, ktorých uprednostňovali. Šteňo v liste poslancom parlamentného zdravotníckeho výboru tvrdí, že išlo o bývalého primára.

Cigániková tvrdí, že ak došlo "k nesprávnemu manažovaniu onkologicky chorých pacientov, toto je vrchol ľadovca." Zároveň sa pýta, kto "určuje poradie, v akom budú pacienti operovaní." Považuje za nešťastné, že sú personálne kauzy v nemocnici mediálne prepierané, rovnako ako to, že ich musí riešiť parlament. "Personálne problémy nemôžu spôsobiť, že budú mať vplyv na zdravie človeka alebo na jeho život. Pri normálne nastavených pravidlách by k takejto situácii za žiadnych okolností nemalo dochádzať," zdôraznila.

Cigániková vyzvala Univerzitnú nemocnicu Bratislava, pod ktorú patrí aj zariadenie na Kramároch, aby okamžite spravila "poriadok v čakačkách", aby si pacienti mohli odsledovať, kedy majú ísť na operáciu. Z neurochirurgickej kliniky Nemocnice L. Dérera na bratislavských Kramároch odchádzajú štyria lekári. V súčasnosti im plynie dvojmesačná výpovedná lehota. Dôvodom majú byť nezhody s prednostom kliniky. Klinika na Kramároch je vrcholovým neurochirurgickým pracoviskom v SR s pre- a postgraduálnym doškoľovaním lekárov a sestier.

Situáciu sleduje aj ministerstvo

Situáciu na klinike sleduje aj ministerstvo zdravotníctva, potvrdila jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová. "Čo sa týka otázky uprednostňovania pacientov, tak MZ SR považuje akékoľvek prípadné uprednostňovanie pacientov z iných ako relevantných a preukázateľných medicínskych dôvodov za nesprávne a v rozpore so základnými etickými princípmi," reagovala.

Upozornila, že nastavenie a správne fungovanie zaraďovania pacientov na operačné výkony je plne v kompetencii a na zodpovednosti vedenia danej kliniky. "Vedenie UNB MZ SR informovalo, že všetci pacienti, ktorí boli na zoznamoch pacientov čakajúcich na zákrok už boli listami oslovení, aby kontaktovali kliniku z titulu určenia termínu zákroku. Vedenie UNB MZ SR takisto informovalo, že 8 z 10 pacientov už absolvovalo zákrok," dodala Eliášová. Pripomenula tiež, že manažment prijíma opatrenia zamerané na stabilizáciu situácie na klinike.

Nemocnica už situáciu rieši

Vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava rieši situáciu týkajúcu sa "dvojakých čakačiek". Rada riaditeľov UNB nariadila vykonanie vnútornej kontroly na Neurochirurgickej klinike Nemocnice akademika Ladislava Dérera v Bratislave. Členovia Rady si myslia, že primárnu zodpovednosť za existenciu interného zoznamu pacientov čakajúcich na operačný zákrok by mal ako prednosta NCHK prebrať Andrej Šteňo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa UNB Eva Kliská.

"Interný zoznam pacientov čakajúcich na zákrok, rovnako ako problémy s jeho vedením, vznikli v minulosti, za predchádzajúcich vedení kliniky. Súčasné vedenie UNB, okamžite po získaní informácie o situácii s interným zoznamom pacientov čakajúcich na operačný zákrok, urobilo všetky kroky vedúce k odstráneniu problému a k riadnemu vedeniu tohto zoznamu, rovnako ako k fungovaniu celej kliniky," informovala.

Vedenie interného zoznamu pacientov čakajúcich na operačný zákrok je podľa členov Rady riaditeľov UNB na klinike dlhodobý problém, ktorý je potrebné urgentne vyriešiť. V rámci jeho riešenia sa mala Rada dohodnúť, ako prejsť zoznamy pacientov čakajúcich na operačný výkon na NCHK, a tým "odhaliť aj ďalšie potenciálne pochybenia, ktoré bude potrebné riešiť". Konkrétne kroky vedúce k riešeniu situácie však musí podľa členov Rady riaditeľov UNB vykonať vedenie kliniky, "pričom musí zohľadniť zdravotný stav pacientov a vhodnosť vykonania operačného zákroku"Členovia Rady tiež tvrdia, že o probléme sa dozvedeli až z médií, a tiež z písomného oznamu, ktorý im Šteňo adresoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok