Hrozí zánik ústavov SAV? Rezort im pozastavil registráciu

TA3 TASR
10.9.2018 18:22

Ústavy Slovenskej akadémie vied pravdepodobne zaniknú. Ministerstvo školstva im pozastavilo registráciu na verejné výskumné inštitúcie. Opiera sa vraj o stanovisko Generálnej prokuratúry. Tá mu mala dať za pravdu, že SAV včas nedodala všetky podklady a preto mala rezort vyzvať, aby proces registrácie zastavil. V stanovisku sa ale píše aj o ďalšej možnosti. Rezort školstva tvrdí, že je na ňu už neskoro.

Rezort doposiaľ nerozhodol

Slovenská akadémia vied dostala v pondelok od Generálnej prokuratúry SR list, ktorý konštatuje prieťahy v konaní ministerstva školstva v oblasti transformácie SAV podľa zákona a žiada rezort školstva, aby urýchlene rozhodol. Tvrdí to SAV po mimoriadnom rokovaní jej predsedníctva s tým, že ministerstvo v pondelok ráno zverejnilo zavádzajúcu tlačovú správu, v ktorej tvrdí, že GP potvrdila jeho doterajší postup a vyzvala ministerstvo na zastavenie registrácie.

"Podľa tlačovej správy GP sa takéto tvrdenie nezakladá na pravde. Ide o hrubé zavádzanie zamestnancov SAV, verejnosti, a najmä poslancov Národnej rady SR s cieľom ovplyvniť zajtrajší (11.9.) osud novely zákona o SAV," konštatuje akadémia. GP podľa nej, naopak, konštatuje, že rezort môže konanie o návrhoch na zápis ukončiť dvoma spôsobmi.

"V prípade splnenia podmienok vykoná zápis do registra verejných výskumných inštitúcií. V opačnom prípade konanie o návrhoch na zápis do registra zastaví. Ministerstvo školstva však podľa GP takto nepostupovalo a o návrhoch doposiaľ nerozhodlo. Na základe týchto skutočností GP z dôvodu nečinnosti ministerstva školstva podala upozornenie prokurátora," spresnila SAV.

Registrácia sa robiť nebude

Ministerstvo môže podľa akadémie konanie zastaviť, na zastavenie konania však nie sú splnené procesné podmienky, keďže ministerstvo malo v prípade, ak nemalo všetky potrebné listiny a údaje, konanie najskôr prerušiť. „V rozhodnutí o prerušení konania malo určiť lehotu na odstránenie nedostatkov, ktorá mala byť minimálne 30 dní, v skutočnosti mala SAV len desať dní na doplnenie. Len v prípade, ak navrhovateľ neodstráni nedostatky v takto určenej lehote, môže ministerstvo školstva konanie zastaviť,“ tvrdí SAV. Deklaruje, že všetky dokumenty potrebné na transformáciu ministerstvu dodala, čo podľa akadémie skonštatovalo v minulosti aj ministerstvo.

Ministerka školstva Martina Lubyová vyhlásila, že GP dáva za pravdu postupu ministerstva školstva pri registrácii organizácií SAV. Prokuratúra podľa nej informuje, že rezort školstva by mal v tejto súvislosti rozhodnúť, a to buď zastavením registrácie ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie, alebo ich registráciou.

"Konštatuje sa tu, že zriaďovateľ, teda SAV, v zákonne stanovenej lehote požadované údaje nedoplnil a postupne ich dopĺňal v mesiacoch jún a júl," povedala Lubyová. Podľa nej toto potvrdzuje stanovisko a informácie, ktoré ministerstvo školstva od začiatku tlmočilo, "že zo strany SAV nebol dodržaný zákon pri procese zapisovania do registra""Z našej strany nešlo o nejaké prieťahy, aby sme niekoho šikanovali. Išlo o to, aby sme rokovali a hľadali riešenia pre SAV, aby sa to dalo inak urobiť," vysvetlila Lubyová. Momentálne sa podľa jej slov registrácia robiť nebude, ďalší postup pre SAV má určiť NR SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok