Podľa Rajtára Slovensko za colné podvody zaplatilo viac než miliardu

TA3 TASR
10.9.2018 12:29

Na vyjadrenia riaditeľa Finančnej správy Františka Imreczeho reagoval aj opozičný poslanec za SaS Jozef Rajtár. Podľa jeho slov ide v tejto kauze o viac ako 300 miliónov eur presnejšie o 1 miliardu 200 miliónov eur.

Reagoval na brífing

Prezident Finančnej správy SR František Imrecze by podľa Rajtára už nemal zastávať svoju funkciu, zároveň vyzval ministra financií Petra Kažimíra a premiéra Petra Pellegriniho, aby začali okamžite konať. Ak Kažimír nezačne konať, môže podľa Rajtárových slov dôjsť aj k jeho odvolávaniu.

Poslanec reagoval aj na pondelkový mimoriadny brífing Imreczeho, na ktorom sa zúčastnil aj riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. "Títo dvaja ľudia, dnes, keď prišli do práce, mali si nájsť zamknuté kancelárie a svoje osobné veci naskladané v škatuli," podotkol Rajtár. Imrecze na brífingu uviedol, že ho nekontaktoval nikto z opozičných poslancov, aby im bolo vysvetlené preclievanie tovaru. "Opoziční poslanci nemajú záujem vedieť fakty," podotkol Imrecze.

Vyššia suma?

Kauza zahŕňa omnoho vyššiu sumu ako 300 miliónov eur, zdôraznil Peter Cvik, bývalý námestník generálneho riaditeľa colnej správy. Ako dodal, nikto zatiaľ nespomenul daň z pridanej hodnoty, ktorá sa mala vybrať vo výške 20 %. Podľa neho to znamená ďalších 800 miliónov eur a suma celkovej škody teda mala byť 1,2 miliardy eur. "Tu ide o základnú finančnú stabilitu nášho štátu," podotkol Rajtár, pričom dodal, že budú rokovať aj s ostatnými opozičnými stranami.

Cvik v súvislosti s pondelkovými tvrdeniami Imreczeho poznamenal, že colníci majú sedem spôsobov, ako náhradnou metódou určiť colnú hodnotu tovaru. Suma, ktorú bude musieť SR zaplatiť, bude podľa neho mimoriadne vysoká. Jediné, čo môže SR vyrokovať, prípadne, je splátkový kalendár," dodal Cvik s tým, že konanie by mohlo byť ukončené ešte tento rok.

EK peniaze nevymáha

Prezident finančnej správy na brífingu uviedol, že Európska komisia nevedie voči SR žiadne konanie a ani od nej nevymáha žiadne peniaze. Slovensko však vedie s EÚ diskusiu o probléme tzv. podhodnocovania tovaru dovážaného do EÚ z krajín mimo Európy.

OLAF podľa Imreczeho určil na prelome rokov 2014 a 2015 metodiku, ako stanovovať colnú hodnotu colne rizikového tovaru, akým je textil a obuv z Ázie, najmä z Číny. Na základe tejto metodiky však podľa Imreczeho OLAF vyčíslil štátmi EÚ nevymožené clo aj za predchádzajúce dva roky, keď metodika neplatila. SR takýto postup odmieta. "My nemienime akceptovať to, že by sme mali tento colný dlh zaplatiť, a budeme sa o svoju pravdu biť všetkými možnými nástrojmi," zdôraznil Imrecze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok