Nezmysel, tvrdí finančná správa o stámiliónových podvodoch

TA3 TASR SITA
10.9.2018 10:01

Finančná správa odmietla obvinenia, podľa ktorých má Slovensko pre colné podvody zaplatiť 300 miliónov eur Európskej únii. Ide len o klamstvo opozície, ktorá zneužíva túto situáciu na politické ciele, tvrdí šéf Finančnej správy František Imrecze, podľa ktorého sa nevedie žiadne konanie a nevymáhajú sa žiadne peniaze. Vedie sa len dialóg s OLAF. Opozičná SaS však tvrdí, že argumenty vedenia finančnej správy sú chybné.

Vraj nemohli konať bez špičiek FS a MF

Slovensko nemá žiadny príkaz zaplatiť do európskeho rozpočtu 300 mil. eur. Tvrdí to prezident finančnej správy František Imrecze v reakcii na správu OLAF a obvinenia z podhodnocovania ázijského tovaru v colnom konaní najmä v rokoch 2013 až 2014. V médiách totiž zazneli obvinenia, že takéto konanie by bez vedomia špičiek finančnej správy či ministerstva financií nebolo možné.

"Informácia, že zaplatíme 300 mil. eur, nie je faktom, je to absolútny nezmysel. Európska komisia nevymáha od Slovenskej republiky žiadne peniaze. To, čo sa deje, je, že vedieme dialóg s OLAF-om, pretože máme rôzne názory na to, aká hodnota tovaru mala byť preclená v relevantnom období," vyhlásil na pondelňajšom brífingu prezident finančnej správy Imrecze. Tvrdí, že to, že musíme zaplatiť 300 mil. eur, je klamstvo opozície, ktorá zneužíva túto situáciu na politické ciele.

Len odborný a systémový problém

Podľa Imreczeho ide o odborný a systémový problém, ako určovať hodnoty ázijského, prevažne čínskeho tovaru, pri preclievaní v únii. Spomínaných vyše 300 mil. eur úniku na clách totiž napríklad podľa neho vzniklo tak, že OLAF aplikoval doporučené minimálne hodnoty tovarov stanovené v roku 2015 spätne na roky 2013 a 2014. "To my nemôžeme akceptovať a o tom diskutujeme s OLAF," tvrdí Imrecze s tým, že finančná správa má ambíciu si s OLAF veci vydiskutovať tak, aby Slovensko nemuselo doplácať ani euro.

Ako dodal, ťažko sa navyše baviť o sumách podhodnocovania, keď ani naša finančná správa ani OLAF sa počas vyšetrovania nedostali k originálnym faktúram z Číny. Colník tak podľa neho môže vychádzať iba z faktúr, ktoré sa mu dostanú do rúk pri colnom procese. Slovensko však už tento problém s podhodnocovaním vyriešilo. Už koncom roka 2014 totiž určilo minimálne rizikové profily pre tovary z Ázie na základe odporúčaní OLAF, ktorý odvtedy na Slovensku takmer žiadne podhodnotenie neidentifikoval.

SaS: Škoda je ešte vyššia, praktiky obnovili

Opozičná SaS však tvrdí, že argumenty vedenia finančnej správy sú chybné. Colníci totiž majú možnosť stanoviť cenu dovážaného tovaru aj alternatívnymi spôsobmi v prípade, ak priložený doklad nepovažujú za dôveryhodný. Upozorňujú aj na to, že celková škoda v týchto prípadoch je oveľa vyššia ako medializovaných 300 mil. eur. OLAF totiž odporúča Európskej komisii od Slovenska žiadať vyplatiť iba podiel, ktorý prináleží európskemu rozpočtu, teda 75 % z vybraného cla. Pri sume zhruba 300 mil. eur tak prišiel aj slovenský rozpočet o zvyšných 25 %, teda o 100 mil. eur. Navyše, podhodnotenie dovážaného tovaru ovplyvní aj vybratú daň z pridanej hodnoty. Na nej mohli rozpočty Slovenska a ďalších krajín, kam tovar nakoniec smeroval, prísť až o 800 mil. eur.

Poslanec za liberálov Jozef Rajtár navyše tvrdí, že podľa aktuálnych indícií sa praktiky colníkov pri dovoze tovaru z tretích krajín zo spomínaných problémových rokov 2013 a 2014 obnovili. "Keď sa v roku 2017 skončilo vyšetrovanie OLAF, tak v roku 2018 sa tieto špinavé kšefty pre Slovensko znova obnovili," uviedol s tým, že práve preto by mali konať vládne špičky. "Situácia je mimoriadne závažná. Vyzývame Petra Kažimíra ako ministra financií, ale aj Petra Pellegriniho ako predsedu vlády, aby okamžite konali," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok