Na Vuelte triumfoval Geniez, Yatesa vyzliekol z červeného Herrada

TA3 TASR
6.9.2018 18:25

Francúzsky cyklista Alexandre Geniez z tímu AG2R La Mondiale sa stal víťazom 12. etapy 73. ročníka Vuelty. Na 181,1 km dlhej trati z Mondodera do Fara de Estaca de Bares triumfoval v špurte vedúcej skupiny pred Holanďanom Dylanom van Barleem. Tretí skončil Ukrajinec Mark Padun. Na čelo celkového poradia sa dostal Španiel Jesus Herrada, ktorý stratil na víťaza 2:30 a vyzliekol z červeného dresu Brita Simona Yatesa.

Slovenský reprezentant Peter Sagan prišiel do cieľa na 95. mieste s odstupom 12:16 na Genieza. V bodovacej súťaži zostal druhý o dva body za Španielom Alejandrom Valverdem. Na jazdcov čakala vo štvrtok na galícijských cestách trasa s dvomi horskými prémiami tretej kategórie. Už niekoľko kilometrov po štarte na prvej horskej prémií na vrchole Alto de Cadeirasa sa od pelotónu oddelila 18-členná skupina na čele s Talianom Vincenzom Nibalim. Vďaka dobrej spolupráci si postupne vybudovala vyše jedenásťminútový náskok.

Pelotón príliš nezrýchľoval a aktivitou nehýrili ani členovia tímu Mitchelton-Scott, hoci v úniku boli aj Talian Gianluca Brambilla s Herradom, ktorí mohli zosadiť Yatesa z pozície lídra. Dvadsať kilometrov pred cieľom sa vedúca skupina rozdelila. Vpredu zostalo osem jazdcov a vo finiši mal najviac síl Genies, ktorý na páske prešprintoval van Barleeho a slávil 14. víťazstvo v profikariére.

"Na Giro d'Italia som prišiel s cieľom zabojovať o celkové prvenstvo, na Vueltu som išiel so zámerom vyhrať etapu. Nebol som presvedčený o tom, že dnes môžem vyhrať, o to sladšie chutí tento triumf," povedal Geniez pre akreditované médiá. Za cieľovou čiarou prišlo k incidentu, keď traja najrýchlejší cyklisti v úzkom priestore narazili vo vysokej rýchlosti do jedného z usporiadateľov a spadli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok