Neboli to kovboji, tvrdí Kozák po zápase s pozliepaným súperom

TA3 TASR
6.9.2018 09:46

Príprava s dánskymi amatérmi je minulosťou, tréner slovenských futbalistov Ján Kozák má v hlave už len úvodné vystúpenie v novej Lige národov na Ukrajine. V Trnave vyhral domáci výber nad narýchlo pozliepaným súperom z nižších líg povinne 3:0. Jedným z mála pozitív bola vyše šesťtisícová návšteva na tribúnach.

Neboli to kovboji, tvrdí Kozák po zápase s pozliepaným súperom
TASR/Pavel Neubauer

Chýbalo vyššie tempo

Špecifický zápas budil rozpaky už pred úvodným hvizdom a bol taký pre aktérov aj v jeho priebehu. Na Slovákoch bolo vidieť, že sa najmä nechcú zraniť, súpera od prvých sekúnd nepúšťali na vlastnú polovicu a skúšali si nacvičiť nejaké veci. Logicky tomu ale chýbalo vyššie tempo a nasadenie. Dáni prekvapujúco veľmi statočne odolávali a prajné slovenské publikum im dokázalo zatlieskať, hoci aj pri krkolomných obranných zákrokoch na hranici ich síl. Domáci si vypracovali veľké množstvo šancí, negatívom bolo ich slabé premieňanie, hoci ani kvalita terénu im v tejto veci nebola naklonená.

V Kozákovi aj po zápase rezonovalo sklamanie, že jeho výber nepreverili najlepší futbalisti osemfinalistu MS 2018: "Ani neviem, kde mám začať. Keď nám Dáni ponúkli, že prídu odohrať priateľský zápas pred Ukrajinou, potešil som sa, lebo rešpektujem dánsky futbal, má vysokú kvalitu a veľa zaujímavých hráčov. Tešili sme sa na konfrontáciu s účastníkom MS. Prišli hráči, akí prišli. My sme s tým nemohli nič urobiť. Bolo ťažké našich hráčov nastaviť, ale išli za víťazstvom, chceli vyhrať, dali tri góly a ďalšie šance nedali. Dôležité je, že sme to zvládli výsledkovo a aj mne ako trénerovi ukázal zápas dosť. Iste, mal som iné predstavy, ale realita bola takáto," zhodnotil na pozápasovej tlačovej konferencii a dodal: "Mám veľa starostí, ale som tu na to, aby som ich vyriešil. Máme dostatok času, aby výkon proti Ukrajine, aj nastavenie hráčov bolo lepšie. A aby sme tam boli úspešní."

V Ľvove bez divákov

Výber bývalého majstra Európy 1992 a zastupujúceho dánskeho kouča Johna Jensena odohral v Trnave "životný zápas". Hráči z tretích a štvrtých líg bojovali o dušu, ich futsalový brankár Christoffer Haagh predviedol viacero pekných zákrokov a podržal spoluhráčov. Kozák ich výkon kvitoval s uznaním: "Ťažko odhadnúť a hodnotiť súpera. Myslím si, že tam boli traja-štyria tridsiatnici a bolo vidieť, že v minulosti museli hrať ligu. Dnes behať, brániť, presúvať sa vie každý, a keď nemáte odvahu hrať jeden na jedného, ísť do rizika zranenia, pod tlakom loptu zakryť a prebrať, ťažko sa vytvárajú šance. Hoci sme si ich utvorili. Možno ste predpokladali, že ich bude viac, aj ja. Že príde situácia, že sa lopta stratí a súper zaútočí do odkrytej obrany a pohrozí, to je normálna vec. Mysleli ste si, že prišli nejakí kovboji? Tempo nebolo vysoké, ale vydržali až do konca. Keď robili výber najlepších hráčov z nižších súťaží, asi treba povedať, že majú výkonnosť na vyššiu súťaž. Nechcem to rozoberať, radšej by som, keby prišli komplet. Aby nám zápas dal viac. Už s týmto zápasom končím a spoločne myslíme len na Ukrajinu."

Slovensko začne novú LN 2018/2019 v Ľvove v 1. skupine B-divízie, hrať sa bude bez divákov. Keďže sa už hrá o body a medzidivízny postup, resp. zostup, hra oboch bude mať iné parametre. "Ukrajina je iné mužstvo, má inú kvalitu. Aj my budeme hrať inak. Futbal bez divákov bude zvláštny. Keď sme tam hrali v príprave, bola tam skvelá atmosféra. Sám som zvedavý, ako sa s tým popasujeme my, aj domáci," vyjadril sa 64-ročný kouč SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok