Koncert proti rasizmu prilákal v Chemnitzi desaťtisíce

TA3 TASR
3.9.2018 21:14

Koncert proti pravicovému extrémizmu prilákal v nemeckom meste Chemnitz desaťtisíce ľudí. Podľa organizátorov sa ich počet vyšplhal na 65-tisíc. Jeho cieľom je okrem vyslania jasného signálu proti rasizmu aj vyzbieranie peňazí na podporu rodiny zavraždeného Daniela Hilicha, ktorého 26. augusta v meste na smrť dobodali.

Podujatie pod heslom "Nás je viac" sa začalo minútou ticha za 35-ročného Nemca, ktorého 26. augusta dobodali v Chemnitzi na smrť zrejme dvaja muži blízkovýchodného pôvodu. Práve táto udalosť vyvolala v meste vlnu protestov a výtržností. Medzi vystupujúcimi na koncerte pod otvoreným nebom sa objavili známe tváre nemeckej punkovej scény - skupiny Die Toten Hosen a Feine Sahne Fischfilet -, ako aj miestna rocková kapela Kraftklub.

"Nie sme naivní. Nepodliehame ilúzii, že sa urobí jeden koncert a svet bude zachránený," povedal na úvod akcie spevák poslednej menovanej skupiny Felix Brummer. Niekedy je však podľa neho "dôležité ukázať, že nie sme sami". O približne 50-tisícovej účasti hovorili už skôr aj organizátori, podľa ktorých stále prichádzali ďalší ľudia. Polícia predtým odhadla počet prítomných na 30.000 a ďalšie odhady už nezverejnila. V súvislosti s koncertom zatiaľ nezaznamenala žiadne incidenty.

Úrady v Chemnitzi pred pondelkovým podujatím zakázali zhromaždenia proticudzineckého a protimoslimského združenia Thügida či pravicovo-populistického hnutia Pro Chemnitz, čo odôvodnili tým, že nárokované priestranstvá sú už obsadené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok