Slovensko vraj poľskej strane klamalo ohľadom únosu Vietnamca

TA3 ČTK
31.8.2018 16:19

Slovenské úrady údajne klamali poľským kolegom pri žiadosti o povolenie na prelet vládneho lietadla, na palube ktorého mal byť aj unesený vietnamský podnikateľ. Informoval o tom Denník N, ktorý sa odvolal na informácie, ktoré poskytlo ministerstvo zahraničia jednému z parlamentných výborov.

Slovensko vraj poľskej strane klamalo ohľadom únosu Vietnamca
SITA/Marko Erd

Pracovná cesta do Ruska

Pre vyšetrovanie kauzy možného zapojenia našej krajiny do únosu bývalého vietnamského komunistického funkcionára Trinh Xuan Thanha z Nemecka do vlasti bolo zbavených mlčanlivosti niekoľko desiatok ľudí.

Slovensko poskytlo vietnamskej vládnej delegácii, ktorá sa v Bratislave stretla s vtedajším slovenským ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, svoj vládny špeciál na cestu z Prahy do Bratislavy a následne zo slovenskej metropoly do Moskvy. Slovenské úrady mali podľa českých médií žiadosť o povolenie preletu lietadla cez Poľsko do Ruska zdôvodňovať tým, že na palube bude vietnamský minister.

Keď to poľskej strane nestačilo, ďalší deň letecký útvar ministerstva vnútra žiadosť zmenil s odôvodnením, že ide o prepravu slovenského ministra vnútra s delegáciou na pracovnú cestu do Ruska. Podľa predošlého oznámenia ministerstva vnútra však Kaliňák na palube lietadla počas letu nebol.

Uviedli Kaliňákovo meno

Naše médiá už skôr špekulovali, že Slovensko v žiadosti o prelet svojho vládneho lietadla cez Poľsko zámerne uviedlo Kaliňákovo meno, aby poľské úrady povolenie udelili. Ministerstvo vnútra vtedy v reakcii tvrdilo, že pri zapožičaní vládneho lietadla sa príslušný let označuje ako preprava ministra vnútra bez ohľadu na to, či minister skutočne bude na palube stroja.

Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung na konci júla napísal, že berlínski vyšetrovatelia sú presvedčení, že Vietnamec bol prepravený slovenským vládnym lietadlom. Bývalý slovenský minister vnútra Kaliňák ale opakovane odmietol možnosť, že by sa Slovensko na únose Vietnamca vedome podieľalo. Na post ministra rezignoval Kaliňák po tlaku verejnosti a časti koalície po doteraz nevyšetrenej februárovej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok