Kaliňák absolvoval test na detektore. O únose mal hovoriť pravdu

TA3 SITA TASR
7.8.2018 13:22

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák v súvislosti s únosom Vietnamca Trinh Xuan Thanha absolvoval test na detektore lži. Aby eliminoval podozrenia z manipulácie, nevybral si "rezortný" detektor, ale experta, ktorého si v minulosti vybral aj Igor Matovič. Odpovedal na štyri otázky a všetky štyri odpovede vraj prístroj vyhodnotil ako pravdivé. Aj expert sa vyslovil, že Kaliňák pravdepodobne hovoril pravdu. Svoj sľub som splnil, dodal exminister a vyzval redakciu Denníka N, aby sa k téme postavila zodpovedne.

Problémy len v kontrolných a neutrálnych otázkach

Kaliňák informoval, že okrem kontrolných a neutrálnych otázok odpovedal na štyri kľúčové otázky, ktoré zaujímajú slovenskú verejnosť a súvisia s prípadom uneseného Vietnamca. V teste sa bývalého šéfa rezortu vnútra pýtali, či vedel v čase návštevy vietnamského ministra o únose občana Vietnamu v Nemecku, či pomáhal organizovať únos občana Vietnamu, či dával pokyny zamestnancom vnútra, aby pomáhali organizovať únos občana Vietnamu a či mal informáciu o tom, že omámený a zbitý občan Vietnamu bol preložený do auta kolóny delegácie vietnamského ministra.

Kaliňák na tieto otázky odpovedal slovom nie. "Všetky štyri odpovede prístroj vyhodnotil ako pravdivé. Expert v záverečnej správe konštatuje, odpovede na relevantné otázky boli pravdepodobne pravdivé. Spojenie pravdepodobne pravdivé sa pri týchto testoch používa vo všeobecnosti a predstavuje najvyššiu možnú známku pravdivosti," tvrdí Kaliňák. Jediné dve odpovede, ktoré detektor označil za pravdepodobne nepravdivé, boli v kategórii kontrolných a neutrálnych otázok. "Na otázku, či som sa bál, že sa stane chyba pri tomto teste, som odpovedal nie. Prístroj však ukázal, že nie som až taký hrdina. Na otázku, či som niekedy niekomu urobil niečo zlé, som odpovedal nie, ale odpoveď bola hraničná," vysvetlil.


Kaliňák uviedol, že absolvoval detektor lži u experta, u ktorého sa testu podrobil v minulosti aj líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič. Ak by bol na detektore lži na Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru alebo na Národnom bezpečnostnom úrade, výsledky testu by boli podľa Kaliňáka vnímané ako zmanipulované, keďže viedol dlhé roky ministerstvo vnútra.


Poslanec vyzval redakciu Denníka N, ktorá vo štvrtok zverejnila opis únosu vietnamského podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a s použitím vládneho špeciálu, aby sa rovnako zodpovedne postavila k tejto téme. "Lebo doteraz žiadnym spôsobom nepreukázala dôveryhodnosť zverejňovaných informácií," skonštatoval Kaliňák s tým, že on bude spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Štyri kľúčové otázky z testu:

1. Vedeli ste v čase návštevy vietnamského ministra o únose občana Vietnamu v Nemecku? - Kaliňák odpovedal "nie"

2. Pomáhali ste organizovať únos občana Vietnamu? - "nie"


3. Dávali ste pokyny zamestnancom ministerstva vnútra, aby pomáhali organizovať únos občana Vietnamu? - "nie"


4. Mali ste informáciu o tom, že omámený a zbitý občan bol preložený do auta kolóny delegácie vietnamskeho ministra? - "nie"

Stretnutie najvyšších predstaviteľov

Pre kauzu uneseného vietnamského občana, ktorá v týchto dňoch otriasa Slovenskom, sa v pondelok stretlo vedenie krajiny - prezident Andrej Kiska, šéf parlamentu Andrej Danko, premiér Peter Pellegrini i generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

Danko po stretnutí vyzval, najmä opozíciu, na rozvahu a apeloval, aby sa kauza únosu nepolitizovala. Podľa neho je dôležité, aby sa informácie o údajnom zapojení slovenských orgánov overili. Podľa jeho slov nie je možné ignorovať informácie, ktoré odznievajú v médiách, ale je dôležité, aby boli overené orgánmi činnými v trestnom konaní. 

Čižnár na spoločnom stretnutí garantoval objektívnosť vyšetrovania kauzy, o čom neskôr informoval novinárov. Odmietol, že prokuratúra vo veci nekonala. Sám nevie, či sa medializované informácie potvrdia alebo vyvrátia. Chcel by poprosiť najvyšších ústavných činiteľov, aby "z titulu svojich funkcií" vyzývali na kľud a zopakoval, že dodnes nie je jasné, čo sa stalo. Čižnár chcel plánované stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov zrušiť po tom, čo videl vystúpenie prezidenta Andreja Kisku. To bolo podľa neho politicky orientované. Napokon tak neurobil, uviedol však, že niektoré prezidentove výroky si "vyprosí".

Saková stratila Kiskovu dôveru

Pred novinárov pred stretnutím predstúpil aj prezident Kiska. "Niekoľkokrát som vyzýval, aby slovenské úrady začali konať. Ľudia majú právo dozvedieť sa pravdu od slovenských vyšetrovateľov," uviedol ku kauze únosu.

Uviedol aj to, že ministerka Denisa Saková stratila jeho dôveru a posledné kroky mu pripomínajú skôr snahu o zakrytie stôp. Ministerka sa podľa Kisku správa, ako keby bola pravou rukou bývalého šéfa rezortu vnútra a začína ju vnímať ako prekážku vyšetrenia prípadu. Podľa prezidenta je útokom na dobré meno Slovenskej republiky predovšetkým zneužívanie vládnej moci na únos občana tretej krajiny či marenie vyšetrovania.

Opis únosu vietnamského podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a použitia vládneho špeciálu vo štvrtok zverejnil Denník N. Rezort vnútra ho označil za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Už predtým nemecké médiá priniesli informáciu, že tamojší vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že pri únose bol použitý slovenský vládny špeciál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok