Do Švédskej akadémie sa vracia šéfka, ktorá po škandále odišla

TA3 TASR
30.8.2018 21:45

Do Švédskej akadémie udeľujúcej Nobelovu cenu za literatúru sa vracajú jej traja bývalí členovia, ktorí tento prestížny orgán opustili po škandále a interných sporoch. Informoval o tom vo štvrtok švédsky denník Svenska Dagbladet.

Do Švédskej akadémie sa vracia šéfka, ktorá po škandále odišla
SITA/AP

Ide o niekdajšiu stálu tajomníčku akadémie Saru Daniusovú a spisovateľov Kjella Espmarka a Petera Englunda. Zmienená trojica patrila k celkovo siedmim osobám, ktoré 18-člennú akadémiu opustili v súvislosti so škandálom okolo sexuálneho obťažovania, vyzradenia mien laureátov i podozrenia z finančných trestných činov. Akadémia pre škandál a obvinenia zároveň v máji oznámila, že sa rozhodla tento rok neudeliť Nobelovu cenu za literatúru.

V centre škandálu je manžel švédskej poetky a bývalej členky akadémie Katariny Frostensonovej - Francúz Jean-Claude Arnault. Ten je podozrivý, že od roku 1996 vynášal údaje o laureátoch prestížnej ceny za literatúru. Okrem toho je tiež zapletený aj do ďalšieho škandálu - ide o prípady sexuálneho obťažovania, z ktorého Arnaulta obvinilo 18 žien. Švédska prokuratúra v júni tohto muža obvinila z dvoch prípadov znásilnenia jednej ženy, ktorých sa mal dopustiť v roku 2011.

Espmark novinám Svenska Dagbladet povedal, že trojica je "pripravená pomôcť" akadémii s výberom nových členov. Títo traja členovia v minulosti svoj návrat podmieňovali odchodom kolegu Horacea Engdahla, ktorý sa vyjadroval v Arnaultov prospech a ich naopak osočoval. Neskôr však svoj postoj prehodnotili a rozhodli sa vrátiť, pričom Espmark to zdôvodnil slovami: "Spýtali sme sa sami seba: čo je najdôležitejšie, blaho akadémie alebo osobná záležitosť?".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok