Pápež o zneužívaní vedel, tvrdí bývalý veľvyslanec. Žiada abdikáciu

TA3 SITA
27.8.2018 13:04

Bývalý katolícky arcibiskup Carlo Maria Vigano vyzval pápeža Františka, aby odstúpil zo svojho postu. Napísal Františkovi 11-stranový list, v ktorom ho okrem iného obviňuje z toho, že mal údajne päť rokov kryť amerického kardinála Theodora McCarricka.

Ten sa dlhé roky dopúšťal sexuálneho zneužívania a odstúpil až v júli tohto roku, pričom Vigano tvrdí, že pápež obvineniach voči nemu vedel, keďže mu o nich údajne sám hovoril. Podľa viacerých renomovaných médií je pravdepodobné, že Viganova výzva je súčasťou koordinovanej kampane zo strany stúpencov ultrakonzervatívneho krídla v rámci cirkvi, ktorých František svojou inklináciou k liberalizmu privádza do zúfalstva a už dlhšie pracujú na tom, aby sa ho zbavili.

Britská BBC v tejto súvislosti pripomína, že Vigano neponúkol žiadne dôkazy, že by Františkovi skutočne o McCarrickovom prípade referoval. Podozrivé je podľa BBC aj načasovanie listu - na verejnosť prenikol práve v čase, keď začal František nezvykle ostro vystupovať proti sexuálnemu zneužívaniu zo strany kňazov.

Pápeža sa na obsah listu a na jeho reakciu spýtal novinár na palube lietadla, v ktorom pápežská delegácia cestovala naspäť do Vatikánu z pápežovej víkendovej návštevy Írska. František novinárovi odvetil, že zatiaľ k tomuto listu nič nepovie, a je presvedčený, že ľudia si urobia závery aj sami. Nevylúčil však, že neskôr sa k výzve zo strany Vigana vyjadrí. "Musím povedať len jedno - pozorne si tento dokument prečítajte. Ja k nemu nepoviem ani slovo, myslím si, že hovorí sám za seba. Máte dostatočné žurnalistické kapacity, aby ste dospeli k záverom. Keď prejde nejaký čas a budete mať tieto závery, možno budem rozprávať," povedal pápež novinárom na palube lietadla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok