Pápež prosil o odpustenie za zneužívanie, tisíce ľudí aplaudovali

TA3 TASR
26.8.2018 19:37

Pápež František prosil v nedeľu počas slúženia omše v Dubline o odpustenie pre členov hierarchie katolíckej cirkvi, ktorí uchovávali v tajnosti sexuálne zneužívanie detí duchovnými. Informoval o tom spravodajský server BBC.

Na omši sa zišlo okolo 200.000 ľudí

Pápež tiež prosil o odpustenie za zneužívanie v Írsku, zneužívanie moci, svedomia a sexuálne zneužívanie páchané predstaviteľmi cirkvi. Tisíce ľudí aplaudovali po každej prosbe Františka o odpustenie. Vo Phoenix Parku sa zišlo odhadom 200.000 ľudí, podľa BBC sa očakávalo 500.000. Omša sa konala v oblačnom počasí a za slabého dažďa na záver Svetového stretnutia rodín - celosvetového katolíckeho zhromaždenia, ktoré sa koná každé tri roky.

ireland-pope-42460-66572cbebb774c8692907cc67f84d53b_7f000001-e4fb-146b.jpg

Pápež slúžením omše vo Phoenix Parku ukončil svoju dvojdňovú návštevu Írska. Išlo o prvú pápežskú návštevu v tejto krajine po 39 rokoch. V nedeľu dopoludnia navštívil mariánsku svätyňu v meste Knock a taktiež prosil o odpustenie za sexuálne zneužívanie duchovnými a zopakoval svoje želanie, aby bolo spravodlivosti učinené zadosť.

Modlil sa k Panne Márii

Pápež uviedol, že každého musia dojať príbehy tých, ktorí "trpeli zneužívaním, boli olúpení o nevinnosť a ostali zjazvení bolestivými spomienkami". "Táto otvorená rada nás vyzýva, aby sme boli tvrdí a rozhodní v hľadaní pravdy a spravodlivosti," povedal davom na pútnickom mieste.

Uviedol, že vo svojej modlitbe k Panne Márii, matke Ježiša Krista, "jej predstavil osobitne všetky obete zneužívania akéhokoľvek druhu spáchaného členmi cirkvi v Írsku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok