Valverde víťazom 2. etapy na Vuelte, Sagan na najlepších nestačil

TA3 TASR
26.8.2018 18:27

Víťazom nedeľnej 2. etapy cyklistických pretekov Vuelta sa stal domáci Španiel Alejandro Valverde z tímu Movistar. Za 38-ročným matadorom skončil po 163,5 km z Marbelly do Caminita del Rey Poliak Michal Kwiatkowski, ktorý vyzliekol z červeného dresu pre lídra poradia Austrálčana Rohana Dennisa.

Tretie miesto obsadil Belgičan Laurens De Plus. Slovák Peter Sagan nezasiahol do boja o etapové vavríny. Krátko po štarte uniklo vo zvlnenej etape na juhu Španielska sedem jazdcov, ktorí začali postupne zvyšovať náskok na pelotón. Prvú horskú prémiu tohtoročnej Vuelty na ôsmom kilometri Puerto de Ojén (2. kategória, dĺžka 6500 m, priemerný sklon 5,2 %) ovládol domáci Luis Angel Maté Mardones, ktorý si pripísal päť bodov.

O dva menej získal Belgičan Thomas De Gendt a zostávajúci bod ukoristil Francúz Pierre Rolland. Maté Mardones zobral tri body aj v prvom z dvojice nedeľných výstupov na Alto de Guadalhorce (3. kategória, dĺžka 7,1 km, priemerný sklon 2,8 %).

2. etapa, Marbella - Caminito del Rey (163,5 km):
1. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) 4:13:01 h, 2. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) rovnaký čas ako víťaz, 3. Laurens De Plus (Belg./Quick-Step) +3 s, 4. Wilco Kelderman (Hol./Sunweb), 5. George Bennett (Hol./Lotto NL-Jumbo), 6. Tony Gallopin (Fr./AG2R La Mondiale), 7. Emanuel Buchmann (Nem./Bora-Hansgrohe), 8. Rigoberto Uran (Kol./Cannondale-Drapac), 9. Nairo Quintana (Kol./Movistar), 10. Thibaut Pinot (Fr./FDJ) všetci rovnaký čas

V tejto fáze prišlo k striedaniu na čele pelotónu, kde jazdcov BMC nahradili cyklisti Bora-Hansgrohe, ktorí šliapli do pedálov a začali odkrajovať z náskoku formácie v úniku. Päťdesiat kilometrov pred cieľom opustil sedmičku, ktorej náskok klesol na dve a pol minúty, De Gendt. Maté Mardones si na Alto de Ardales (3. kategória, dĺžka 5,8 km, priemerný sklon 3,7 %) definitívne zabezpečil bodkovaný dres, o ktorý ho v nedeľu už nemohol pripraviť nik zo súperov.

Tridsať kilometrov pred finišom nastúpila z úniku dvojica Francúzov Alexis Gougeard a Rolland. Zostávajúce kvarteto Španielov pohltil pelotón. Ako prvý vzdal boj Gougeard a chvíľu po ňom aj Rolland. Pelotón na čele s tímom Sky, v ktorom začal boj o pozície pre záverečný útok, sa rozdelil na dve časti, pričom Sagan zostával vzadu s dvojminútovým odstupom. Cieľové stúpanie na Alto de Guadalhorce režírovali Sky a Movistar. Vo finále sa o ataky pokúsilo niekoľko jazdcov. Na prvenstvo siahal Kwiatkowski, no tesne pred cieľom ho prešpurtoval Valverde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok