Osud Rohingov je stále nejasný, žijú v neľudských podmienkach

TA3 TASR
25.8.2018 13:12

Tisícky utečencov z radov rohinských moslimov si v sobotu pripomenuli výročie útokov, ktoré ich prinútili opustiť Mjanmarsko a hľadať bezpečie v Bangladéši. Informovala o tom agentúra AP.

Viac ako 15.000 z nich sa zhromaždilo na vrchole kopca v utečeneckom tábore Kutupalong, ktorý je jedným zo súčasných domovov pre takmer 900.000 Rohingov. Tí ušli z Mjanmarska pred násilnosťami a teraz sa modlili, aby sa tam mohli vrátiť do svojich domovov a žiadali tiež spravodlivosť za smrť svojich príbuzných a susedov. "25. august - čierny deň," hlásal jeden z transparentov. Muži, ženy a deti kráčali cez tábor plný blata a skandovali heslá ako "Už žiadna genocída, my chceme spravodlivosť".

K hromadnému úteku moslimských Rohingov z Mjanmarska do Bangladéša došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v Jakchainskom štáte vlani 25. augusta. Militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda v reakcii pristúpila k rozsiahlej operácii proti povstalcom. Následné boje a represie si vyžiadali tisíce obetí na životoch, prevažne z radov Rohingov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok