USA uvalili sankcie na Mjanmarsko, nepáči sa im zaobchádzanie s Rohingami

TA3 TASR
17.8.2018 19:13

Americké ministerstvo financií uvalilo sankcie na mjanmarské ozbrojené sily v súvislosti so zásahmi voči moslimským Rohingom a ďalším porušovaním ľudských práv. Informovala o tom agentúra DPA.

USA uvalili sankcie na Mjanmarsko, nepáči sa im zaobchádzanie s Rohingami
SITA/AP

Slúžia ako výstraha

Podľa piatkového oznámenia rezortu financií USA sa sankcie vzťahujú na štyroch veliteľov mjanmarskej armády a pohraničnej polície a na dve vojenské jednotky, ktoré sa mali podieľať na etnických čistkách.

"(Sankcie) slúžia ako výstraha bezpečnostným silám, aby okamžite prestali s takýmto konaním a aby dodržiavali a chránili ľudské práva všetkých etnických a náboženských skupín v Barme," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva.

Vážne porušovanie ľudských práv

Medzi armádnymi predstaviteľmi, ktorých postihli nové sankcie, je šéf armádnej sekcie pre špeciálne operácie, ktorej sa pripisuje zodpovednosť za tisíce mŕtvych a státisíce vyhnaných Rohingov.

Sankcie boli vydané na základe takzvaného globálneho Magnitského zákona, ktorý umožňuje americkej administratíve postihovať osoby a inštitúcie zodpovedné za vážne porušovanie ľudských práv vo svete. Zaradenie na sankčný zoznam znamená zmrazenie majetku v americkej jurisdikcii a zákaz obchodných aktivít s občanmi USA.

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa už predtým uvalila sankcie na západné velenie mjamnarskej armády. Ľudskoprávne organizácie a viacerí kongresmani však vyzývali na ich ďalšie rozšírenie. Mjanmarské bezpečnostné zložky pred rokom spustili rozsiahlu operáciu voči povstalcom v Jakchainskom štáte, v dôsledku ktorej ušlo do susedného Bangladéša približne 700.000 Rohingov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok