Mjanmarsko začalo s repatriáciou Rohingov, nie je však na to pripravené

TA3 SITA
15.4.2018 15:17

Mjanmarsko po niekoľkomesačných rokovaniach s bangladéšskou vládou priviezlo späť do vlasti prvú rodinu z takmer 700 000 Rohingov, ktorí utiekli z vlasti do Bangladéša. Mjanmarské úrady začali s presunom napriek varovaniam OSN, že na repatriáciu utečencov sa dostatočne nepripravili.

Úrady podľa vyhlásenia potvrdili, že členovia rodiny žili v krajine a vydali im identifikačné karty, tie však neznamenajú, že dostali občianstvo, ktoré Mjanmarsko Rohingom odmieta uznať. Rodina bude vraj dočasne bývať s príbuznými v meste Maungdaw, neďaleko hraníc.

Vyhlásenie neuvádza, či Mjanmarsko plánuje aj ďalšie repatriácie. Krajiny sa už v decembri dohodli, že repatriačný proces začnú v januári, no odložili ho pre obavy dobročinných organizácií o bezpečnosť Rohingov po návrate. Bangladéš pritom dal Mjanmarsku zoznam viac ako osemtisíc utečencov, ktorými by sa mal proces repatriácie začať, plány však spomaľuje komplikovaný verifikačný proces.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a Bangladéš uzavreli prípravu memoranda, ktoré popisuje repatriačný proces Rohingov ako "bezpečný, dobrovoľný a dôstojný ... v súlade s medzinárodnými štandardami". Podľa UNHCR však zatiaľ podmienky v Mjanmarsku nie sú vyhovujúce. Od augusta minulého roka ušlo pred násilnosťami v Mjanmarsku, ktoré OSN označila za "etnické čistky", asi 700-tisíc Rohingov do susedného Bangladéša.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok