Prezident Kiska požiadal o mimoriadne vystúpenie v televízii

TA3 SITA
16.8.2018 12:43

Prezident Andrej Kiska mimoriadne vystúpi v RTVS. Požiadal o to v súvislosti s 50. výročím vpádu armád piatich krajín vojsk Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 do Československa a následnej okupácie našej krajiny. Ako informoval prezidentov hovorca Roman Krpelan, prezident vystúpi vo verejnoprávnej televízii v deň výročia 21. augusta.

Prezident Kiska požiadal o mimoriadne vystúpenie v televízii
SITA/Martin Medňanský

Vtrhnutie vojsk

V noci z 20. na 21. augusta 1968 vtrhli vojská Varšavskej zmluvy, s výnimkou Rumunska, do Československej socialistickej republiky. Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky sa neskôr stiahli, no Zväz sovietskych socialistických republík rozmiestnil svoje vojská na území ČSSR.

Sovietske vojská sa stiahli až v roku 1991. Nádeje vkladané do vtedajšieho obrodného demokratizačného procesu v komunistickej strane a spoločnosti vedené prvým tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Československa Alexandrom Dubčekom okupácia zmarila a nastúpila takzvaná politika normalizácie.

Nechávali za sebou spúšť

Za prvého, neskôr generálneho tajomníka ÚV KSČ bol na jar 1969 zvolený Gustáv Husák, ktorý sa v roku 1975 stal aj prezidentom. Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených. Československá vláda zaznamenala v septembri 1968 od 21. augusta do 3. septembra 72 mŕtvych, napokon ich priznala 90.

Počty zranených sa líšili. Vojská za sebou nechali zničené cesty a rozstrieľané fasády domov. Podľa odhadov vtedajšieho ministerstva financií bola výška priamych škôd 1,4 miliardy korún. Neskôr boli škody odhadnuté na 4,48 miliardy korún, nepriame škody však boli oveľa vyššie. V súvislosti s pozvaním sovietskych vojsk do krajiny sa pred súdom ocitli viacerí predstavitelia komunistického režimu, nikto však nebol potrestaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok