Kiska a Zeman na výlete: vlakom cestovali po stopách Masaryka

TA3 TASR
29.7.2018 16:38

Zámok v Topoľčiankach privítal prezidentov Slovenskej a Českej republiky Andreja Kisku a Miloša Zemana. Do Topoľčianok pricestovali špeciálnym vlakom, ktorý poháňal parný rušeň.

Poďakovali zakladateľom štátu

Podľa Zemana sa stretnú obaja prezidenti ešte štyrikrát. "Čaká nás stretnutie prezidentov Vyšehradskej štvorky na Štrbskom plese, stretneme sa vo Vladislavskej sále Pražského hradu i v Martine, pod podmienkou, že tam nebude Marian Kotleba," povedal Zeman. Posledným stretnutím bude jarná návšteva slovenského prezidenta v Lánoch, ktorá bude jeho rozlúčkovou návštevou vo funkcii prezidenta.

Prezidenti počas návštevy v Topoľčiankach položili kytice pri soche T. G. Masaryka a podpísali pamätné listy pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky. "Ak by sa to vtedy neudialo, dnes by Slovensko v tej forme, ako ho poznáme, neexistovalo. Pred 100 rokmi zakladatelia československého štátu Masaryk a Milan Rastislav Štefánik dovŕšili svoje úsilie o to, aby sme mali svoj štát, svoje územie a svoju štátnosť. Môžeme sa im len poďakovať za to, čo v danom období spravili, a nebolo to jednoduché," zhodnotil Kiska.

Masaryk bol častým hosťom

Zámok v Topoľčiankach je národnou kultúrnou pamiatkou. Ako letné sídlo prezidentov Československej republiky slúžil v rokoch 1923 až 1951. Práve Masaryk bol v Topoľčiankach častým hosťom. Prvýkrát prišiel na zámok v roku 1923 a potom ho navštevoval pravidelne každé leto až do roku 1933, neskôr mu to už nedovoľoval jeho zdravotný stav. Prvý československý prezident prijímal na zámku rôzne diplomatické návštevy a členov vlády na čele s jej predsedom. Už 19 dní po Masarykovej smrti bol odhalený pomník na lúke pod hradom Hrušov, ktorý rád navštevoval. Pomník stojí na rovnakom mieste dodnes. Socha T. G. Masaryka v životnej veľkosti zdobí vstupnú halu kaštieľa. V pôvodnom stave zostal zachovaný aj prezidentský apartmán. V pracovni je starý telefónny zoznam Prahy a stôl, za ktorým prezident úradoval.

Pobyty Masaryka v obci pripomína aj jeho osobný koč v Národnom žrebčíne, ktorý sa po rozsiahlej rekonštrukcii vrátil do Topoľčianok v júli minulého roka. Koč rekonštruovala poľská firma, ktorá ho vrátila do pôvodnej podoby pri zachovaní technologických postupov a materiálov, ktoré sa používali v minulosti. Zrenovované bolo aj čalúnenie a tmavomodrý zamatový tapacírung interiéru kupé, ktorým sa prezident pravidelne vozieval zo železničnej stanice v Zlatých Moravciach do Topoľčianok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok