Správcu zrúteného mosta chcú potrestať, v regióne je výnimočný stav

TA3 ČTK TASR
16.8.2018 07:14

Taliansky premiér Giuseppe Conte vyhlásil po páde mosta v regióne Ligúria 12-mesačný výnimočný stav. Taktiež oznámil, že úrady nebudú čakať na ukončenie vyšetrovania a čoskoro rozhodnú o odobraní koncesie spoločnosti Autostrade per l´Italia, ktorá mala na starosti prevádzku na zrútenom diaľničnom moste v Janove. Spoločnosť sa bráni a tvrdí, že svoje záväzky vždy dodržiavala.

"Začneme proces, ktorý bude viesť k zrušeniu koncesie pre firmu Autostrade," povedal Conte. "Nemôžeme čakať na justíciu," dodal. Na odobranie licencie už vyzval taliansky minister dopravy Danilo Toninelli. Autostrade per l'Italia vraj nesplnila svoje záväzky vyplývajúce zo zmluvy o prevádzkovaní Morandiho mosta. Toninelli taktiež hovoril o pokute, ktorá by mohla byť v hodnote až 150 miliónov eur.

Správca diaľnice reagoval vyhlásením, že monitorovanie viaduktu v Janove a jeho údržba zodpovedali "najlepším medzinárodným štandardom". "Autostrade per l'Italia pevne verí, že bude schopná dokázať, že vždy dodržiavala povinnosti vyplývajúce z pozície koncesionára," uviedla spoločnosť, ktorá spravuje približne polovicu zo 6000 kilometrov talianskych dialnic.

Okrem výnimočného stavu ohlásil taliansky premiér aj deň štátneho smútku, ktorý "bude korešpondovať s dňom pohrebných obradov". Talianska polícia eviduje zatiaľ 38 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok