V regióne po páde mosta vyhlásili výnimočný stav i deň smútku

TA3 TASR ČTK
15.8.2018 20:06

V dôsledku utorňajšieho zrútenia diaľničného mosta v Janove, pri ktorom prišlo o život najmenej 42 ľudí, vyhlásil v stredu taliansky premiér Giuseppe Conte v regióne Ligúria 12-mesačný výnimočný stav. Informovala o tom agentúra AP.

Conte po mimoriadnej schôdzke kabinetu taktiež povedal, že jeho vláda nebude čakať na skončenie vyšetrovania, aby mohla odobrať koncesiu súkromnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, ktorá prevádzkuje talianske diaľnice. Avizoval, že vláda uvoľnila okamžitú pomoc vo výške päť miliónov eur a vymenuje komisára pre obnovu Janova.

Vláda bude hľadať inú spoločnosť, ktorá sa bude starať o väčšinu diaľnic v krajine, uviedol Conte. Chce aj "prísnejšie" pravidlá na ich údržbu. "Nemôžeme čakať na spravodlivosť... Všetci občania musia cestovať bezpečne," zdôraznil Conte. Taliansky premiér vyzval aj na rýchle odstránenie trosiek mosta, aby sa uľahčilo cestovanie po železnici a znížilo sa nebezpečenstvo záplav. Okrem výnimočného stavu ohlásil premiér aj deň štátneho smútku, ktorý bude "korešpondovať s dňom pohrebných obradov pre zosnulých".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok