Lídri Severnej a Južnej Kórey sa v septembri opäť stretnú

TA3 TASR
13.8.2018 10:49

Južná a Severná Kórea sa v pondelok dohodli na uskutočnení tretieho summitu svojich lídrov v hlavnom meste KĽDR Pchjongjang, s termínom niekedy v septembri. Informovali o tom tlačové agentúry AP a Jonhap. Dohoda bola dosiahnutá počas dvojhodinového rokovania na vysokej úrovni, ktoré viedli predstavitelia oboch súperiacich Kóreí v severnej časti "dedinky prímeria" Pchanmundžom, v demilitarizovanej zóne rozdeľujúcej obe krajiny. Predstaviteľom sa však nepodarilo stanoviť presný termín summitu.

"Dohodli sme sa na medzikórejskom summite, ktorý by sa mal konať v priebehu septembra v Pchjongjangu", uviedli obe Kórei v spoločnom tlačovom vyhlásení vydanom po rokovaní. To sa uskutočnilo v období patovej situácie okolo jadrového odzbrojovania, ktorá nastala medzi Washingtonom a Pchjongjangom.

Podľa odborníkov odstraňovanie jadrových zbraní v KĽDR postupuje pomaly, pričom práve toto bolo témou historického júnového summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Obe Kórey vo vyhlásení po pondelkovom rokovaní napísali, že sa venovali aj uplatňovaniu dohôd, už dosiahnutých na predchádzajúcich summitoch.

"Mali sme úprimné konzultácie o záležitostiach súvisiacich s ich aktívnejším uplatňovaním," dodali predstavitelia vo vyhlásení. Narážali tak aj na dohodu dosiahnutú na historickom aprílovom summite lídrov oboch Kóreí. Ak sa septembrový summit uskutoční, pôjde o tretí summit juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a severokórejského vodcu Kim Čong-una - obaja sa osobne stretli už v apríli a máji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok