Silné zemetrasenie zodvihlo povrch ostrova Lombok o štvrť metra

TA3 SITA
11.8.2018 12:29

Silné zemetrasenie, ktoré 5. augusta zasiahlo indonézsky ostrov Lombok, zdvihlo jeho povrch o 25 centimetrov. Informovali o tom vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír a Kalifornského technologického inštitútu, ktorí prostredníctvom satelitných snímok zmapovali povrchové deformácie a zmerali zmeny na povrchu ostrova.

Silné zemetrasenie zodvihlo povrch ostrova Lombok o štvrť metra
SITA/AP

Zem niekde pre zmenu klesla

Blízko epicentra na severozápade Lomboku sa zem zdvihla o štvrť metra, na niektorých miestach však naopak klesla o päť až 15 centimetrov. Podľa NASA by takéto satelitné pozorovania mohli pomôcť úradom pri reakcii na zemetrasenia a ďalšie prírodné i človekom spôsobené katastrofy.

Podľa indonézskej národnej agentúry pre zvládanie katastrof počet obetí zemetrasenia s magnitúdom 7,0 stúpol na 387. Takmer 390-tisíc ľudí, čo je skoro 10 percent populácie ostrova, zostalo bez strechy nad hlavou alebo muselo opustiť svoje domovy. Otrasy poškodili alebo zničili 68-tisíc domov. Hovorca agentúry Sutopo Purwo Nugroho uviedol, že do troch okresov na severe Lomboku ešte nedorazila žiadna pomoc.

Počet obetí bude asi stúpať

"Predpokladá sa, že počet mŕtvych bude stúpať, pretože sú obete, ktoré sú pravdepodobne ešte pochované pod zosunutou pôdou a zrútenými budovami, a sú aj úmrtia, ktoré ešte neboli zaznamenané," povedal Nugroho s tým, že počet evakuovaných osôb kolíše. Guvernér provincie Západná Nusa Tenggara, do ktorej ostrov spadá, predĺžil výnimočný stav v oblasti do 25. augusta.

Turistami obľúbený ostrov Lombok zasiahli v priebehu niečo vyše jedného týždňa tri silné zemetrasenia a viac ako 500 dotrasov. Prvé silné zemetrasenie otriaslo ostrovom 29. júla a vyžiadalo si 16 mŕtvych. Dotras zemetrasenia z 5. augusta, ktorý mal magnitúdo 5,9, zase udrel vo štvrtok a spôsobil medzi obyvateľmi paniku, ďalšie škody a v jeho dôsledku sa zranili viac ako dve desiatky ľudí.

Indonézia leží v seizmicky aktívnej oblasti nazývanej Ohnivý kruh a zemetrasenia sú tu pomerne časté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok