Zemetrasenie na ostrove Lombok si vyžiadalo už takmer stovku obetí

TA3 TASR
7.8.2018 12:51

Záchranári pokračujú v prehľadávaní indonézskeho ostrova Lombok, ktorý zasiahlo zemetrasenie. Počet obetí je zatiaľ 98, ale zrejme sa ešte zvýši. Mnohí zahraniční turisti už z dovolenkovej destinácie odišli, ďalší stále čakajú na preplnených letiskách.

Z trosiek zachránili muža

Živého muža zachránili z trosiek mešity, ktorú na indonézskom ostrove Lombok zničilo nedeľné zemetrasenie s magnitúdou 6,9. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. "Chvalabohu, niekoho zachránili zo zrútenej mešity. Dúfajme, že zachránia aj ďalších," uviedol na Twitteri hovorca indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof Sutopo Nugroho.

Na videu, ktoré zverejnil, je vidieť, ako mužovi s moslimskou čiapkou pomáhajú záchranári chodiť po tom, čo ho vytiahli z trosiek mešity. V nej sa modlilo približne 50 ľudí, keď sa zrútila, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na jedného zo záchranárov. V pondelok vytiahli z ruín dve osoby vrátane ženy so zlomenou nohou a objavili tri mŕtve telá.

Počet obetí sa zrejme zvýši

Pri zemetrasení zahynulo podľa v pondelok večer zverejnenej oficiálnej bilancie 98 ľudí, avšak zástupca miestnej vlády povedal televíznej stanici Metro TV, že o život prišlo 142 ľudí. Ďalších 236 osôb utrpelo zranenia a viac ako 20.000 ďalších prišlo o strechu nad hlavou, keď ich domy zemetrasenie zničilo alebo poškodilo, informovala agentúra pre zmierňovanie následkov katastrof. Podľa jej hovorcu by sa mal počet obetí ešte zvýšiť, keďže záchranári sa už dostali do niektorých ťažšie prístupných oblastí.

Zemetrasenie prišlo iba týždeň po tom, ako otrasy s magnitúdou 6,4 na ostrove Lombok pripravili o život 16 ľudí a vynútili si rozsiahlu evakuáciu turistov z oblasti vyhľadávanej sopky Rinjani. Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na tzv. Ohnivom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

V decembri 2004 silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri indonézskom ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatich krajinách juhovýchodnej Ázie zabila 230.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok