Šéf SIS prehovoril o únose. V SR sa mal uskutočňovať len dve hodiny

TA3 SITA TASR
10.8.2018 11:42

Nič nie je potvrdené kompetentnými orgánmi, uviedol šéf Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik o ostro sledovanej kauze únosu, o ktorej rokoval parlamentný výbor na kontrolu SIS. Podľa jeho informácií sa mal únos uskutočňovať najmä v Nemecku a potom v Česku. Na slovenskom území sa automobily, v ktorých mohol byť unesený vietnamský podnikateľ, zdržovali len približne dve hodiny. Od hraníc ČR vraj išli priamo k vládnemu hotelu Bôrik.

SIS nepožiadali o súčinnosť

Riaditeľ tajnej služby potvrdil, že SIS nebola rezortom vnútra požiadaná o súčinnosť pri návšteve slovenskej delegácie. "Spravodajskú činnosť si plní aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov," pripomenul Šafárik. Poukázal tiež na to, že kým na Slovensku sa udalosti súvisiace s únosom odohrávali počas dvoch hodín, v Nemecku, odkiaľ bol Vietnamec unesený, sa dej celého príbehu odvíjal niekoľko dní, možno i týždňov, v Českej republike približne dva dni. "SIS-ka v tom čase nemala informácie o únose od iných spravodajských služieb, ani náznaky o zvýšenej činnosti vietnamských tajných služieb," uviedol Šafárik. Osobne sa o záležitosti dozvedel "niekoľko dní po realizácii skutku".

Na otázku, či si myslí, že sa skutok stal tak, ako bol popísaný, povedal, že „jeho osobný názor sa nezhoduje s oficiálnym názorom riaditeľa SIS". Vyzval vyčkať na definitívne závery vyšetrovania únosu. "Nemci sú precízni vyšetrovatelia, príde čas, kedy budeme presne informovaní o tom, ako to bolo," zdôraznil.

Grendel: Účasť tajných bola nulová

Účasť SIS v únosu podnikateľa Trinh Xuan Thanha bola podľa predsedu Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS Gábora Grendela nulová. Grendel poukázal na to, že SIS nebola Ministerstvom vnútra SR požiadaná o spoluprácu pri preverení informácií a organizácii pobytu vietnamskej delegácie na Slovensku v júli 2017, počas ktorého malo dôjsť k účasti slovenských orgánov a zneužitiu vládneho špeciálu na únose Vietnamca. "Podľa toho, čo vieme, SIS žiadne informácie v tejto záležitosti nezatajila. Ihneď, ako sa ich dozvedela, ich podstúpila príslušným orgánom," uviedol Grendel. Šafárik podľa neho zodpovedal na všetky otázky členov výboru dostatočne.

Ako informoval vo štvrtok 2. augusta Denník N, nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung zverejnil správu, podľa ktorej nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú o tom, že na únos vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha bol použitý aj slovenský vládny špeciál. Vietnamského podnikateľa podľa informácií nemeckých médií v lete minulého roku pravdepodobne uniesli z Nemecka do Vietnamu. V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie.

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že auto s únoscami podľa GPS súradníc parkovalo pri vládnom hoteli Bôrik v Bratislave. Bolo to v čase, keď sa tam vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák stretol s vietnamským ministrom. Slovenská strana tiež vietnamským partnerom požičala vládny špeciál na prepravu z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy. To potvrdilo aj ministerstvo vnútra. Trinh Xuan Thanha vo Vietname odsúdili na dva doživotné tresty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok