Aj hotely majú tajomstvá. Pred hosťami ukrývajú špeciálne izby

TA3 ČTK
11.8.2018 09:54

Hotel Blue Lagoon leží ukrytý v drsnej krajine pri Reykjavíku. Otvorili ho len pred pár mesiacmi, ale už teraz patrí s geotermálne vyhrievaným bazénom a oknami od stropu až k podlahe s výhľadom na kusy lávy k vyhľadávaným luxusným miestam v Európe. Za hotelom sa však nachádza exkluzívny priestor, o ktorom málokto vie, že vôbec existuje.

Aj hotely majú tajomstvá. Pred hosťami ukrývajú špeciálne izby
ČTK

Žiadne fotografie, žiadny popis

Apartmán s rozlohou takmer 200 metrov štvorcových je trikrát väčší než ostatné izby. Má súkromný balkón, jedáleň, obrovskú posteľ, wellness a kozub. Stojí 10.500 dolárov za noc a nie je uvedený na hotelovom webe. Žiadne fotografie, popis, cena, skrátka nič, píše agentúra Bloomberg.

Nemôžete naň naraziť, ibaže by ste vedeli, že existuje. Rezervácie sú len na pozvánky. Luxusné hotely na celom svete majú takéto apartmány, a to z rôznych dôvodov.

Podľa Mara Massona, marketingového riaditeľa Blue Lagoon, je apartmán zamýšľaný ako dokonalý únik pred svetom. Tí, ktorí chcú vstúpiť nepovšimnutí, môžu využiť súkromný vchod alebo blízky heliport, kam sa dá dostať súkromným lietadlom. "Nikto nemusí vedieť, že ste sem prišli. Pre ostatných hostí je apartmán skrytý, absolútne nič nenaznačuje, že tu je," vysvetľuje Masson.

Vzácne umelecké diela

Súkromie nie je jediným dôvodom, prečo podobné miesta nie sú uvedené v katalógoch ani na stránkach ako Booking.com. Niekedy je v hre aj ochrana toho najcennejšieho majetku. "Povedzme, že máte top apartmán, ktorý stojí 2000 dolárov. Nechcete, aby prišlo 10 ľudí, každý zaplatil 200 dolárov a potom v ňom usporiadali veľkú párty," opisuje Stephen Brandman, šéf firmy Journal Hotels.

Profesor centra cestovného ruchu Newyorskej univerzity Bjorn Hanson súhlasí. Pripomína, že súčasťou luxusných izieb sú často aj umelecké diela alebo drahé klavíry a dať ich k dispozícii verejnosti by bolo riskantné.

Tieto typy izieb bývajú označované často ako "owner’s suites", teda apartmány majiteľov. V hoteli Bennet v Južnej Karolíne, ktorý má pred otvorením, je apartmán Michaela Bennetta k dispozícii len na špeciálnu žiadosť a hostí musí ešte developer osobne schváliť. V iných hoteloch sa výnimočné apartmány označujú ako izby pre partnerov, čo znamená, že je možné rezervovať si ich len prostredníctvom členstva v exkluzívnych kluboch. To však znamená investovať šesťmiestnu čiastku.

Takmer nepochopiteľná stratégia

Z ekonomického hľadiska by sa mohlo zdať, že chrániť najdrahšie produkty pred zrakom verejnosti je proti zdravému rozumu. Hotely však nechcú riskovať rušenie rezervácií drahých izieb na poslednú chvíľu bez poplatkov, keď márnotratní turisti pocítia výčitky svedomia. To sa v prípade pravidelných bohatých hostí tak často nestáva. Niektoré hotely tak vyžadujú rezerváciu cez e-mail, čo manažmentu dáva šancu pobyt nepovoliť.

Mnoho hotelov máva svoje luxusné izby prázdne pre prípad, že sa dostaví nejaký VIP hosť. Nemusí to vždy byť celebrita, stačí niekto, kto je ochotný utrácať. Izby, ktoré nie je možné si zarezervovať, nebývajú vždy tie najluxusnejšie a najväčšie. Niekedy sú len malé alebo majú nezvyčajný tvar, ako tie z éry grandhotelov, ktorú slúžili ako ubytovanie pre personál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok