S Ferrari už vo Varšave neohúrite. Ako vyzerá luxus v Poľsku?

TA3 ČTK
14.7.2018 09:55

Z krvavočerveného Ferrari vystupuje mladá žena v teniskách a slnečných okuliaroch Chanel. V náručí drží perfektne učesaného malého psíka. Vstupuje do varšavského hotela Raffles Europejski, ktorý je symbolom návratu luxusu do Poľska.

S Ferrari už vo Varšave neohúrite. Ako vyzerá luxus v Poľsku?
SITA/AP

Čoraz výraznejší luxus

Raffles Europejski je legenda, v 19. storočí bol považovaný za najlepší hotel vo východnej Európe. Dnes, po piatich rokoch rekonštrukcie, tam môže každý hosť využívať služby osobného majordóma. Okrem izieb a apartmánov, ktorých cena sa pohybuje od 250 do 4000 eur, je v hoteli aj historická cukráreň, ktorú pomenovali po jej švajčiarskom zakladateľovi Laurentovi Loursim, ktorý prišiel do Varšavy v roku 1820.

V Poľsku je luxus stále viditeľnejší. Svedčí o tom vznik novej bohatej triedy úspešných majiteľov rodinných podnikov, realitných agentov či bankárov. Luxus v tejto krajine dlhé roky neexistoval, najprv preto, lebo Poľsko utrpelo počas druhej svetovej vojny veľké škody a neskôr preto, lebo komunistický režim hlásal rovnosť občanov.

Symbol bohatstva

Výšková budova Cosmopolitan so 44 poschodiami, ktorej autorom je nemecký architekt Helmut Jahn, ktorý projektoval sídlo Európskej únie v Bruseli, je symbolom novej éry luxusu.

Ceny apartmánov v tejto minimalistickej stavbe sa líšia podľa poschodia aj výhľadu. Najžiadanejší je výhľad na Vislu a Staré mesto. Meter štvorcový v takejto časti budovy stojí 10 000 eur. Takáto suma možno neprekvapí v Paríži alebo v Londýne, ale v Poľsku, kde je priemerná mesačná mzda 1100 eur, vyráža dych.

Majiteľmi apartmánov v Cosmopolitane sú z veľkej časti Poliaci (je tu len desať percent cudzincov), ktorí tvoria akúsi komunitu v tejto "vertikálnej obci", ktorá stála 100 miliónov eur. Niektorí obyvatelia Cosmopolitanu sa nemusia predstavovať. Sú medzi nimi filmové hviezdy aj známi speváci a futbalisti, o ktorých sa zaujímajú médiá.

Symbolom luxusu sú aj automobily značky Rolls-Royce, Ferrari, Bentley alebo Lamborghini. Ešte pred pár rokmi vyvolalo vozidlo ozdobené malým čiernym koňom na žltom pozadí obrovský záujem, ale dnes, teda aspoň vo Varšave, takmer nepúta pozornosť.

Zberatelia luxusu

Poľsko už má aj svojich zberateľov luxusu. Developer, ktorý pracuje pre veľkú medzinárodnú agentúru hovorí, že má v garáži tri Ferrari. Najväčší poľský zberateľ, ktorý nechce byť menovaný, ich má 12. O takýchto autách pritom sníva mnoho Poliakov. Niektorí však nechápu tých, ktorí superdrahé automobily hromadia. Napríklad dôchodkyňa Hanna Mrowiecová, ktorá žije v malom dvojizbovom byte: "Keby som mala toľko peňazí, možno by som si tiež kúpila Ferrari. Ale mať tri? To je absurdné, nemôžete predsa jazdiť zároveň v troch Ferrari."

Luxus po poľsky je často skôr diskrétny a spojený s mecenášstvom. Majiteľka hotela Raffles Europejski, Švajčiarka Vera Michalská, dala kúpiť okolo 500 diel moderných poľských maliarov s sochárov a niekoľko z nich požičala na výzdobu hotela.

Každý obyvateľ Varšavy, nielen šťastný majiteľ apartmánu, môže na 42. poschodí budovy Cosmopolitan obdivovať expozíciu diel maliara a sochára Wojciecha Fangora, ktorému sa ako jedinému Poliakovi podarilo dostať sa do Guggenheimovho múzea v New Yorku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok