O únose diskutovalo vedenie krajiny, GP garantoval objektívnosť

TA3 SITA TASR
6.8.2018 16:25

Pre kauzu uneseného vietnamského občana, ktorá v týchto dňoch otriasa Slovenskom, sa stretlo vedenie krajiny - prezident Andrej Kiska, šéf parlamentu Andrej Danko, premiér Peter Pellegrini i generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Danko: Nepolitizujme kauzu

Danko po stretnutí vyzval, najmä opozíciu, na rozvahu a apeloval, aby sa kauza únosu nepolitizovala. Podľa neho je dôležité, aby sa informácie o údajnom zapojení slovenských orgánov overili. Podľa jeho slov nie je možné ignorovať informácie, ktoré odznievajú v médiách, ale je dôležité, aby boli overené orgánmi činnými v trestnom konaní.

"Môžem konštatovať, že apel, ktorý som dal v piatok, aby sa táto záležitosť nepolitizovala, je veľmi dôležitý pre spoločnosť," povedal Danko. Ako dodal, každý z ústavných činiteľov má isté kompetencie a nemôže konať nad rámec toho, čo je dané v ústave. Pripomenul, že tak je to aj v kompetencii orgánov činných v trestnom konaní.

Podľa neho je dôležité, aby sa overili skutočnosti, ktoré boli v médiách opísané. "Iná cesta ako komunikácia s orgánmi činnými v trestnom konaní v Nemecku a v rámci kompetencií, ktoré má generálny prokurátor a ministerka vnútra, nie je možná. Dovtedy nie je možné nikoho obviňovať," doplnil Danko. Predseda parlamentu víta iniciatívu prezidenta Andreja Kisku a premiéra Petra Pellegrinihov tejto súvislosti.

Čižnár si vyprosuje prezidentove výroky

Čižnár na spoločnom stretnutí garantoval objektívnosť vyšetrovania kauzy, o čom neskôr informoval novinárov. Odmietol, že prokuratúra vo veci nekonala. Sám nevie, či sa medializované informácie potvrdia alebo vyvrátia. Chcel by poprosiť najvyšších ústavných činiteľov, aby "z titulu svojich funkcií" vyzývali na kľud a zopakoval, že dodnes nie je jasné, čo sa stalo.

Čižnár chcel plánované stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov zrušiť po tom, čo videl vystúpenie prezidenta Andreja Kisku. To bolo podľa neho politicky orientované. Cieľom stretnutia bolo zabrániť eskalovaniu situácie týkajúcej sa únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha. Ako Čižnár na tlačovej konferencii informoval, vyprosuje si výroky o mečiarizme a schovávaní sa.

Vystúpenie premiéra Petra Pellegriniho bolo podľa Čižnára slušné, povedal všeobecne, čo sa očakáva. Ako pokračoval, na stretnutie nakoniec prišiel, aby prezidentovi garantoval, že vyšetrovanie bude objektívne. „Obdivujem pána prezidenta, že už vie, že sa to stalo, ani my to ešte nevieme,“ povedal generálny prokurátor s tým, že čo a ako sa stalo, ukáže až vyšetrovanie. "Ja sám neviem, či sa veci tak stali, ako boli prezentované, alebo nestali. To ukáže až vyšetrovanie," povedal generálny prokurátor. Zároveň informoval, že sa cez víkend spojil s kolegami z Česka a Nemecka a dohadujú stretnutie.

Opis únosu vietnamského podnikateľa z Bratislavy za pomoci slovenskej polície a použitia vládneho špeciálu vo štvrtok zverejnil Denník N. Rezort vnútra ho označil za úplný nezmysel s tým, že obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Už predtým nemecké médiá priniesli informáciu, že tamojší vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že pri únose bol použitý slovenský vládny špeciál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok