Hrdinovia, reagujú politici na smrť českých vojakov v Afganistane

TA3 TASR
5.8.2018 16:46

Na tragickú udalosť, pri ktorej samovražedný útočník zabil troch českých príslušníkov misie NATO v Afganistane, bezprostredne reagovalo viacero českých politikov.

Bojovali proti teroristom

"Je mi veľmi ľúto úmrtí našich troch vojakov v Afganistane. Hrdinov, ktorí bojovali proti teroristom tak ďaleko od vlasti a ktorých zavraždil samovražedný útočník. Vážim si to, čo urobili pre našu krajinu. Vyslovujem svoju najhlbšiu sústrasť ich rodinám a pozostalým," napísal český premiér Andrej Babiš na sociálnej sieti Twitter.

Kondolencie vojakom vyjadril tiež český prezident Miloš Zeman. "Hlboká ľútosť a sústrasť všetkým príbuzným obetí samovražedného atentátu. Nemalo by nás to však odrádzať od úsilia naďalej bojovať s medzinárodným terorizmom," uviedol prezident prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka. "Podľa prezidenta je táto udalosť príležitosťou k tomu, aby sme si pripomenuli, že sú to skutoční hrdinovia, ktorí bránia našu vlasť pred terorizmom," priblížil názor prezidenta Ovčáček.

Počas pešej hliadky

Na smutnú správu českej armády reagoval tiež na Twitteri vicepremiér a predseda ČSSD Jan Hamáček. "Správa o smrti troch našich vojakov dnes v Afganistane ma hlboko zasiahla. Vyjadrujem úprimnú sústrasť ich rodinám v týchto ťažkých chvíľach," napísal. Sústrasť rodinám okrem súčasného ministra obrany Lubomíra Metnara vyjadrila prostredníctvom Twitteru aj exiministerka Karla Šlechtová.

K útoku samovražedného atentátnika podľa českého ministerstva obrany došlo v nedeľu okolo 3.50 h počas pešej hliadky v okolí základne Bagrám v afganskej provincii Parván. Následkom výbuchu utrpeli smrteľné zranenia traja českí vojaci. Pri útoku utrpeli zranenia aj jeden americký a dvaja afganskí vojaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok