Obeťami samovražedného útoku Talibanca sú traja českí vojaci

TA3 TASR
5.8.2018 15:11

Traja českí vojaci zahynuli pri bombovom útoku na východe Afganistanu. Samovražedný atentátnik zaútočil na spoločnú pešiu hliadku NATO a afganskej armády v meste Charikar. Zranení sú ďalší traja vojaci.

Príslušníci misie NATO

Troch českých príslušníkov misie NATO v Afganistane zabil na severovýchode krajiny samovražedný útočník. Smrť Čechov potvrdila pre spravodajský server Novinky.cz hovorkyňa českej armády Jana Zechmeisterová. "Dnes (v nedeľu) 5. augusta 2018 okolo 3.50 h nášho času došlo počas pešej hliadky v okolí základne Bagrám v afganskej provincii Parván k útoku samovražedného atentátnika," uviedol vo vyhlásení Generálny štáb ozbrojených síl Českej republiky.

O smrti troch vojakov pešej hliadky Severoatlantickej aliancie v dôsledku samovražedného útoku informovala v nedeľu misia Rozhodná podpora (Resolute Support) v Afganistane. Pri útoku utrpeli zranenia aj jeden americký a dvaja afganskí vojaci, dodala Aliancia.

K útoku sa prihlásil Taliban

Podľa hovorkyne guvernéra severoafganskej provincie Parván sa incident stal v oblasti provinčného hlavného mesta Čáríkár. K zodpovednosti za tento čin sa prihlásilo fundamentalistické hnutie Taliban. Misii Rozhodná podpora (Resolute Support) v Afganistane velia Spojené štáty.

Severoatlantická aliancia na čele s USA stiahla z krajiny svoje bojové jednotky koncom roka 2014. V Afganistane sú v súčasnosti sily Spojených štátov i ďalších spojencov NATO nasadené v rámci podporných a protiteroristických misií.

Prepraví ich armádny špeciál

Telá troch českých príslušníkov misie NATO v Afganistane prepraví v stredu do Prahy český armádny špeciál. Príletu sa má zúčastniť aj český prezident Miloš Zeman. Uviedol to v nedeľu zástupca náčelníka generálneho štábu generálmajor Jiří Verner. Ten zároveň na brífingu k útoku, ktorý naživo vysielali na sociálnej sieti Facebook Hospodářske noviny, uviedol mená troch padlých vojakov: rotný Martin Marcin (1982), desiatnik Kamil Beneš (1990) a desiatnik Patrik Štěpánek (1993).

Verner vojakov označil za hrdinov, ktorí zahynuli v boji proti terorizmu a vyslovil sústrasť ich rodinám. "Útok bol nečakaný, bola videná iba jedna osoba, ktorá sa odpálila v priestore, ktorý bol, bohužiaľ, vybraný tak, že následky boli fatálne. Naši traja vojaci zomreli okamžite," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok